Cijene nafte spustile se prema 103 dolara

Ilustracija: EPA

CIJENE nafte spustile su se na međunarodnim tržištima prema 103 dolara pod pritiskom straha od recesije koja bi smanjila potražnju za energentima.

Strah od recesije je poljuljao tržišta

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1.43 dolara nego u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja i iznosila je 103.20 dolara. Jučer je trgovinu zaključio u minusu 10.73 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 65 centi nižoj cijeni, od 100.15 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 8.93 dolara. Tržišta je jučer poljuljao strah od recesije, a dodatno ih je zakočio i jači dolar, koji smanjuje potražnju jer ograničava kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

"Kretanje cijena tijekom noći i njihova oscilacija u terminskim ugovorima na londonskom i američkom tržištu u rasponu od gotovo 15 dolara više je znak panike i prisilne likvidacije (pozicija) nego strukturnih promjena u odnosu ponude i potražnje u svijetu", drži Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Radnici u Norveškoj štrajkaju za veće plaće

Danas je cijene dodatno zakočilo okončanje štrajka radnika na platformama u Norveškoj nakon intervencije vlade. Članovi sindikata Lederne štrajkali su kako bi izborili veće plaće, ali vlada je odredila kraj štrajka kako bi osigurala opskrbu Europe plinom u razdoblju slabe opskrbe.

Norveški naftni i plinski div Equinor danas je objavio da bi sva naftna i plinska polja trebala biti u punom pogonu u roku od nekoliko dana. Trgovci su pratili i kazahstanski izvoz, nakon što je ruski sud Caspian Pipeline Consortiumu (CPC), koji naftu transportira do Crnog mora, naložio da obustavi aktivnosti na trideset dana.

Nafta se i dalje izvozi

Izvori su rekli da se nafta i dalje izvozi, a operater je objavio da je nastavljena i proizvodnja na ogromnom naftnom polju Tengiz, unatoč eksploziji u kojoj su dva radnika poginula, a tri su ozlijeđena.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica jučer stajao 114.30 dolara, što znači da je pojeftinio jedan dolar u odnosu na prethodni dan.

Pročitajte više