Cijene nafte stabilne blizu 83 dolara

Ilustracija: MJ

Cijene nafte zadržale su se na međunarodnim tržištima na razini od 83 dolara, uz prigušene bojazni ulagača da bi napetosti na Bliskom istoku mogle izazvati poremećaje u opskrbi.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 30 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 83,03 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 78,21 dolar.

Fokus na Bliski istok

Trgovci pozorno prate stanje na Bliskom istoku, strahujući da bi rasplamsavanje napetosti moglo izazvati probleme u opskrbi naftom.

Izraelska vojska preuzela je kontrolu nad graničnim prijelazom između palestinskog Pojasa Gaze i Egipta i izraelski tenkovi ušli su u palestinski grad Rafah. Tel Aviv je najavio napad na grad, unatoč strahovanjima za sigurnost oko 1,2 milijuna palestinskih izbjeglica.

Naftna tržišta pokušavaju procijeniti mogućnost eskalacije sukoba između izraelskih snaga i palestinskog Hamasa i poremećaja u opskrbi naftom. U utorak bojazni su se donekle stišale, sudeći po smanjenoj razlici u cijeni barela s rokom isporuke u idućem mjesecu i onog koji kupci trebaju dobiti za šest mjeseci.

"Izjalovili su se pokušaji trgovaca u proteklim mjesecima da upotrijebe geopolitiku kao izgovor za kupnju nafte, a i prisiljeni su ih sve skuplje plaćati", objašnjava Ole Hansen iz Saxo Bank. "Smanjena razlika u cijenama naglašava dobru opskrbljenost tržišta", dodaje Hansen.

Visoka inflacija u Americi

Trgovce brine i tvrdokorno visoka inflacija u SAD-u budući da bi mogla navesti središnju banku da odgodi sniženje kamatnih stopa, što bi na dulji rok zakočilo gospodarsku aktivnost i potražnju za energentima. Sumorno raspoloženje prigušio je tako slabiji tempo zapošljavanja u travnju.

Cijene nafte koči i snažniji dolar budući da prigušuje potražnju kupaca s drugim valutama.

Tržišta pak podupiru podignute službene prodajne cijene saudijske nafte s rokom isporuke u lipnju za kupce u Aziji, sjeverozapadnoj Europi i na Mediteranu budući da signaliziraju procjene o snažnoj potražnji tijekom ljeta.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je cijena barela košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 83,74 dolara.

Pročitajte više