Cijene nafte u trećem kvartalu porasle više od 25 posto

Foto: EPA

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle i tako povećale dobitke u trećem tromjesečju na više od 25 posto, što je posljedica smanjenja proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznika tog kartela.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 2.2 posto, na 95.30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1 posto, na 90.97 dolara. Tako je u cijelom trećem tromjesečju cijena barela na londonskom tržištu porasla za 27, a na američkom za 29 posto.

Očekuje se povećanje potražnje za naftom

Posljedica je to nedavnih odluka Saudijske Arabije i Rusije o smanjenu proizvodnje. Ti vodeći svjetski izvoznici smanjivat će isporuke do kraja ove godine za ukupno 1.3 milijuna barela dnevno. I preostale članice OPEC-a i saveznici tog kartela dogovorili su smanjenje proizvodnje.

Tako te zemlje nastoje zadržati povećane cijene nafte, s obzirom na to da potražnja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Kako se očekuje da će zbog visoke inflacije kamate u SAD-u i eurozoni ostati povišene dulje razdoblje nego što se prije procjenjivalo, očekuje se daljnje usporavanje rasta tih gospodarstava, a time i potražnje za "crnim zlatom".

S druge strane, trgovci se nadaju ubrzanju rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog uvoznika nafte.

To je i jedan od najvažnijih razloga prošlotjednog rasta cijena. Naime, očekuje se da će potražnja za gorivom u Kini ojačati tijekom sedmodnevnih praznika koji su počeli u petak.

"Na cijene će do kraja godine utjecati smanjenje opskrbe iz Saudijske Arabije i Rusije"

"(Pojačana) putovanja u zemlji i inozemstvu tijekom praznika u Zlatnom tjednu potiču kinesku potražnju za naftom", napisali su analitičari ANZ-a u bilješci klijentima.

Nakon snažnog rasta u trećem tromjesečju, ekonomisti u anketi Reutersa prognoziraju da će cijena barela na londonskom tržištu u četvrtom kvartalu u prosjeku iznositi 89.85 dolara.

Najviše će na cijene do kraja godine utjecati smanjenje opskrbe iz Saudijske Arabije i Rusije, ali rast cijena prema razini od 100 dolara po barelu mogli bi zakočiti nepovoljni gospodarski trendovi, smatra većina analitičara.

Nakon prošlotjednog rasta, na londonskom je tržištu cijena barela u plusu u odnosu na početak godine oko 11, a na američkom tržištu oko 13 posto.

Pročitajte više

 

Pročitajte više