Cijene naftnih derivata na povijesno visokoj razini

CIJENE naftnih derivata dosegle su u Njemačkoj povijesno visoku razinu, priopćila je u ponedjeljak Gospodarska udruga prerađivača i distributera naftnih derivata u Hamburgu.

U srpnju je prosječna cijena super bezolovnog benzina iznosila 1,25 eura što je gotovo četiri euro centa više od dosadašnjeg rekorda. Litra dizela stajala je na njemačkim benzinskim crpkama 1,09 eura.

Kao razlog povijesno visoke cijene benzina Udruga prerađivača navela je drastični porast cijena naftnih derivata na burzi u Rotterdamu po kojima se ravnaju svi europski distributeri. Daljnji razlog visokoj cijeni naftnih prerađevina je i visoka porezna stopa na ove proizvode koja u Njemačkoj iznosi 66 posto. Tako od 1,25 eura koliko stoji litra supera 83 euro centa završava u državnoj blagajni.

Udruge vlasnika njemačkih benzinskih crpki posljednjih su nekoliko mjeseci prosvjedovali zbog visokog poreza na naftne derivate. Vlasnici benzinskih crpki uz granice sa zemljama u kojima je gorivo jeftinije, a to su svi njemački susjedi s izuzetkom Nizozemske i Danske gdje je benzin još skuplji, u nekoliko su navrata tražili ukidanja tzv. ekološkog poreza nakon čijeg je uvođenja 1999. cijena goriva u Njemačkoj drastično porasla. 

Cijena sirove nafte rekordnih 62,30 dolara po barelu u New Yorku

Cijena sirove nafte postigla je u ponedjeljak u New Yorku novi rekord s 62,30 dolara po barelu, a analitičari smatraju da razlog nije toliko smrt saudijskog kralja Fahda koliko mogućnost nestašice naftnih prerađevina na tržištu osjetljivom na svaki poremećaj.


Prethodni rekord postavljen je 6. srpnja ove godine kada je cijena dosegla 61,35 dolara po bareua.

"Svi govore o smrti kralja Fahda, ali posrijedi su prije svega problemi prerade nafte", rekao je analitičar Mike Filzpatrick. "Nitko ne govori o Iranu, koji predstavalja veliki mogući problem", dodao je.

Iran je u ponedjeljak informirao Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) u Beču da će obnoviti proces prerade urana, unatoč međunarodnim upozorenjima da bi ga takva odluka mogla dovesti pred Vijeće sigurnosti UN-a.

Pročitajte više