Ciklus "Francuskoga novog filma" počinje sutra u kinu Tuškanac

Ciklus "Francuskoga novog filma", koji počinje sutra u kinu Tuškanac u okviru "Filmskih programa" Hrvatskoga filmskog saveza (HFS), zagrebačkoj će publici predstaviti šest debitantskih filmova nove generacije francuskih filmaša. L

Predstavljanje nove generacije francuskih filmaša otvorit će u utorak u 19 sati film redatelja Christophea Honorea "17 puta Cecile Cassard ", snimljen 2001. i prikazan u službenoj konkurenciji u Cannesu 2002., priopćio je danas HFS uz napomenu da će sve projekcije biti besplatne, a filmovi prevedeni na hrvatski jezik.

U 21 sat uslijedit će projekcija filma "Sjećati se lijepih stvari" redateljice Zabou Breitman, snimljen 2002. i "ovjenčan" s tri prestižne nagrade "Cesar" - za najbolji debitantski film, najbolju žensku i najbolju mušku sporednu ulogu. Redateljica je dobila i nagradu Udruženja francuskih filmskih kritičara u kategoriji najboljega debitantskog filma.

Nakon stanke u srijedu, Ciklus se nastavlja u četvrtak kad će u 19 sati biti prikazan film "Da sam barem bogat" redatelja Michela Munza i Gerarda Bittona - komedija o čovjeku kojemu se poslovni i obiteljski život raspadaju kad dobije na lotu. U 21 sat slijedit će projekcija filma "Obala" Julie Lopez Curval Reville nagrađenoga na festivalu u Cannesu 2002. za najbolju kameru.

U petak je stanka, a "Francuskom novom filmu" kino Tuškanac "vraća se" u subotu kad će u 19 sati biti projekcija filma "Moj idol" Guillaumea Caneta - komedija o čovjeku kojemu se poslovni i obiteljski život raspadaju kad dobije na lotu.

Ciklus će "zatvoriti" film "Djelić neba" redateljice Benedicte Lienard, prikazan u službenoj selekciji na festivalu u Cannesu, s temama o dostojanstvu dviju žena, nepravednosti sistema i pozivu na pobunu. Jedna od glumica - Severine Caneele dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu na međunarodnome festivalu u Buenos Airesu.

(Hina) xpp/xip yln

Pročitajte više