Čile: Novog predsjednika prvi dan dočekalo preko 12 potresa

PREKO dvanaest potresa jučer je pogodilo Čile, a tri potresa dogodila su se tijekom inauguracije novog predsjednika Sebastiana Pinere.

Prvi i najjači potres iznosio je 6,9 stupnjeva, i bio je gotovo jednako snažan kao potres koji je u siječnju razorio Haiti. 16 minuta nakon prvog potresa Čile je pogodio drugi potres jačine 6,7 stupnjeva, a treći se dogodio nakon 11 minuta, jačine 6 stupnjeva po Richterovoj ljestvici. Epicentar ovih potresa je bio oko 150 kilometara od glavnog grada Santiaga, a inauguracija se odvijala u obalnom gradu Valparaisu.

Prvi potres jačine 6,9 stupnjeva i dubine 35 kilometara pogodio je Čile u 11.39 sati po lokalnom vremenu. Dvije tisuće ljudi koji su nazočili inauguraciji ostali su šokirani, a sama inauguracija završila je u roku od pola sata. Nakon jednog od potresa kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe nakratko je napustio dvoranu, ali inauguracija je ipak održana. Potresi su dobro pokazali sa čime će se Pinera morati nositi u prvim mjesecima svog mandata.

U razmaku od šest sati Čile je pogodilo deset potresa, a to je gotovo potpuno zaustavilo radove na rekonstrukciji države. Pinera je rekao da nisu prijavljeni novi smrtni slučajevi, iako je državna cesta u gradu Rancagui pretrpjela teška oštećenja, a obalne gradove Pichilemu i Bucalemu pogodili su snažni valovi. 

Pinera je tijekom govora rekao da će biti "predsjednik koji će izgrađivati", a građanima je savjetovao: "Obrišimo suze i bacimo se na posao". Pokušao je ostati miran i našaliti se na račun potresa, a nakon inauguracije je uvažene goste ostavio na ručku i helikopterom otišao razgledati mjesta starih i novih potresa.


Novi predsjednik pozvao je Čileance da se posvete "ogromnom poslu izgradnje zemlje, još bolje nego što se gradilo prije". Rekao je da treba "ne samo ponovno podići naše škole, bolnice, domove, nego ih izgraditi još bolje i tako podići atmosferu u državi".

"Siguran sam da će se Čileanci, kao što su već puno puta učinili, iz ove katastrofe izdići još jači", rekao je .

Tijekom posjeta gradu Constitucionu, gdje je ostavio 130 cvjetova za poginule od tsunamija, također je potpisao predsjedničku naredbu kojim se za 4,2 milijuna pogođenih potresom daje po 76 američkih dolara, a rekao je da će tijekom današnjeg dana parlamentu poslati prijedloge zakona o subvencijama i poreznom oslobođenju za donacije. .

Bivša predsjednica Michelle Bachelet, ujedno i prva ženska predsjednica Čilea kazala je kako s tugom napušta ured predsjednika zbog nesreća koje su pogodile čileanski narod. "Odlazim tužna, ali uzdignute glave jer sam sretna time što sam postigla", kazala je.

Pinera je obećao potrošiti milijarde dolara kako bi od Čilea napravio "najbolju zemlju na svijetu", čime namjerava stvoriti milijun radnih mjesta, a istodobno na snazi ostaviti socijalne programe zbog kojih je Bachelet imala potporu od 84 posto.

U potresu 27. veljače, petom najjačem u zadnjih sto godina, poginulo je najmanje 497 osoba, iako se strahuje da bi mrtvih moglo biti još stotine. Potres je uništio ili oštetio najmanje 500.000 domova, uništio autoceste i zračne luke, a za oporavak bi se moglo potrošiti i do 15 milijardi dolara. 

Pročitajte više