Čileanska vojska vodi bitku protiv pljačkaša u razorenom Concepcionu

ČILEANSKA vojska patrolira ulicama drugog po veličini grada u zemlji Concepciona, koji je najviše pogođen subotnjim potresom, boreći se sa sve većim brojem pljačkaša koji pustoše porušene kuće i trgovine, javljaju svjetski mediji.

Dok se spasilačke ekipe bore da izvuku preživjele stanovnike zarobljene pod ruševinama, pljačkaši, dobro organizirani u bande, odlučili su iskoristiti bezvlađe i domoći se hrane, ali i vrijednih predmeta iz napuštenih i oštećenih trgovina.

Vojska je do danas već uhitila na desetke pripadnika bandi osumnjičenih za pljačku, a u grad je poslano dodatnih 14.000 vojnika kako bi pomogli lokalnim policijskim snagama u održavanju reda u Concepcionu.

Pojedini svjetski mediji javljaju kako su se u nekim dijelovima grada stanovnici sami organizirali kako bi obranili vlastitu imovinu od pljačkaških bandi.

Za to vrijeme vlada je osigurala stalnu zračnu liniju između glavnog grada Santiaga i Concepciona, kojom se danonoćno prevoze hrana, lijekovi i humanitarna pomoć ugroženim stanovnicima koji su ostali bez domova.

Grad još uvijek nema opskrbu pitkom vodom i električnom energijom, no onamo neprestano pristižu vojni kamioni koji dovoze pomoć u grad i okolicu, a pomoć se dijeli i stanovnicima priobalnog područja koje su nakon razornog potresa pogodili tsunamiji.

Pročitajte više