Čini se da spomenik Holokaustu u Kijevu nije oštećen

Foto: EPA

PREMA posljednjim izvješćima, izgleda da u ruskim raketnim napadima nije oštećen Memorijalni centar Holokausta Babin Jar u Kijevu, kako se ranije tvrdilo.

U utorak je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na Twitteru naveo da je ruski projektil pogodio mjesto na kojem se odaje počast 33.000 Židova koje su tamo ubili nacisti tijekom Drugog svjetskog rata. Pritom je dodao kako se "povijest ponavlja". 

"Koji je smisao govoriti 'nikad više' 80 godina ako svijet šuti kada bomba padne na isto mjesto Babinog Jara? Najmanje petero ubijenih. Povijest se ponavlja...", napisao je Zelenskij.

Raketirano židovsko groblje, spomenik nije oštećen?

Natan Sharansky, izraelski političar i glasnogovornik Memorijalnog centra, osudio je tada Putina zbog raketiranja tog područja, rekavši: "Simbolično je da on kreće napadati Kijev raketirajući područje Babin Jara, najvećeg nacističkog masakra."

No novinar izraelske publikacije Yediot Ahronot kasnije je posjetio to mjesto i izvijestio da, unatoč padu tri projektila u blizini, sam spomenik nije oštećen, piše BBC.

Obraćajući se jučer američkom židovskom časopisu Forward, Sharansky je pojasnio da su projektili oštetili tamošnje židovsko groblje, kao i obližnji sportski kompleks iz sovjetskog doba koji Memorijalni centar želi uzeti "pod svoje okrilje".

New York Times je prije dva dana napisao kako još nije poznato u kojoj je mjeri oštećen Memorijalni centar. Naime, spomenik se nalazi blizu glavnog televizijskog tornja koji je bio gađan projektilima, pri čemu je poginulo petero ljudi.

Memorijalni centar Babin Jar je na Facebooku objavio kako su ruske snage napale to područje, ali nije naveo je li došlo do oštećenja na spomeniku.

Pročitajte više