Činjenice stradale u debati Busha i Kerryja

AMERIČKI predsjednik George W. Bush i njegov demokratski izazivač senator John Kerry su u predsjedničkoj debati u srijedu navečer bili toliko usmjereni na međusobne napade da su pri tome vrlo često stradale činjenice, na što u četvrtak ukazuju američki mediji koji su formirali posebne timove za utvrđivanje činjenica spomenutih u debati.

The Washington Post piše da su činjenice bile na godišnjem odmoru u posljednjoj debati i navodi nekoliko primjera.

Kerry je ustvrdio da je 1 posto onih koji najviše zarađuju u SAD-u dobilo 89 milijardi dolara od Bushova smanjenja poreza prošle godine dok je Bush naveo kako je najveći dio otišao onima s niskim i srednjim primanjima.

List kaže da je Kerryjev navod točan, ali izvan konteksta, dok je Bush navlačio istinu. Jedan posto najbogatijih Amerikanaca dobio je oko 34 posto od smanjenja dok istodobno plaća 35 posto ukupnih poreza na prihod. Osamdeset posto Amerikanaca plaća 14 posto poreza na prihod, a dobilo je 32 posto od Bushova smanjenja. Porezi su smanjeni za sve skupine mada je udio u plaćenim porezima porastao za beznačajan iznos za one sa srednjim prihodima.

Kerry je optužio Busha da je podbacio financiranje svoga programa obrazovanja za 28 milijardi dolara ne navodeći da financiranje samo nije dosegnulo razinu koju odobrava zakon, što je čest slučaj, te da su sredstva za obrazovanje pod Bushem porasla za oko 60 posto.

List USA Today navodi da je Kerry obmanuo gledateljstvo rekavši da bi njegov plan zdravstvene skrbi obuhvatio sve Amerikance dok stručnjaci procjenjuju da bi on samo na pola smanjio brojku od 45 milijuna sada neosiguranih građana.

Pročitajte više