Ciparski Grci i Turci kritizirali plan UN-a za ujedinjenje otoka

ČELNIK ciparskih Turaka Rauf Denktash osuo je u utorak "paljbu" na UNov plan ujedinjenja Cipra izjavivši da on u ovakvom obliku predstavlja "smrt" za turski dio otoka.

"Ako plan glavnog tajnika UN-a Kofija Annana bude usvojen bez promjena ciparski će Turci biti uništeni", rekao je Denktash novinarima na početku pregovora u utorak. Annanov plan predmet je svakodnevnih intenzivnih pregovora o ujedinjenju otoka prije nego što uđe u članstvo Europske unije 1. svibnja.

"Oni (međunarodna zajednica) trebaju doći i vidjeti naša groblja mučenika, razgovarati s našim veteranima", rekao je on misleći na etničko nasilje koje je prethodilo podjeli Cipra.

Dvije strane nacrt sporazuma o ujedinjenju moraju usuglasiti do 22. ožujka. Ako u tome ne uspiju, u pregovore će se uključiti njihove matične zemlje, Turska i Grčka. Nakon toga bi glavni tajnik UN-a Kofi Annan trebao popuniti rupe u sporazumu i o njemu raspisati referendum na Cipru 21. travnja. Ako do 1. svibnja ne dođe do ujedinjenja, u EU će ući samo grčka polovina otoka. U dosadašnjem tijeku pregovora nije postignut nikakav napredak.

I dok sat neumoljivo otkucava i sve se više bliži rok koji je postavio UN za postizanje dogovora, ciparski Grci također oštro kritiziraju prijedlog Ujedinjenih naroda. Skupina parlamentaraca ciparskih Grka pozvala je na promjene u referendumu o planu UN-a, predloživši da za njegovo usvajanje bude potrebna dvotrećinska a ne obična većina.

Cipar je podijeljen od 1974. godine kada su turski vojnici izvršili invaziju na sjeverni dio otoka nakon kratkog prevrata ciparskih Grka koji je podržala grčka vojska.

Denktash (80) strahuje da će puno bogatiji i brojniji ciparski Grci dominirati ujedinjenim otokom iako UN-ov plan sadrži sigurnosna jamstva uključujući ograničenje broja ciparskih Grka koji se mogu vratiti u sjeverni Cipar.

(Hina) xkga ydj

Pročitajte više