Ćirilica izbačena iz Vukovara

GRADSKO vijeće Vukovara na današnjoj je sjednici donijelo Statutarnu odluku o izmjenama Statuta Grada Vukovara kojom se iz Statuta izbacuje pravo srpske manjine na ćirilicu.

Odlučeno je da se brišu odredbe o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma te da se time izvan snage stavlja Statutarna odluka o ostvarivanju ravnopravne službene upotrebe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara koja je pripadnicima srpske nacionalne manjine davala pravo slobodne uporabe srpskog jezika i ćiriličnog pisma u društvenom i javnom životu te u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga Grada Vukovara.

U pojašnjenu odluke o izmjenama Stauta Grada Vukovara, navedeno je kako je toj odluci prethodila objava službenih rezultata popisa stanovništva provedenoga 2021. godine sukladno kojima kojima u gradu Vukovaru živi 29.73 posto Srba što je manje od jedne trećine od ukupnog broja stanovnika grada te na taj način ne ostvaruju pravo na službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma na području grada Vukovara.

Vlast u Vukovaru predvođena gradonačelnikom iskoristila je dakle rezultate popisa stanovništva kojima je srpsko stanovništvo palo na manje od trećine i time izgubilo formalno pravona službenu uporabu jezika i pisma. 

Naime, prema Zakonu o pravima nacionalnih manjina iz 2002., ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine manjine čine najmanje trećinu stanovnika takve jedinice.

Podsjetimo, 2013. godine postavljena je ćirilična ploča na Policijskoj postaji u Vukovaru, sukladno tadašnjim rezultatima popisa stanovništva, no ratni veterani su je odmah razbili. 2019. je Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru odustalo od daljnjeg postupka protiv veterana kojem se sudilo jer je čekićem razbio ploču.

Pročitajte više