Čirko ugostio ekstremne mađarske desničare, imaju briljantnu socijalističku ideju

Foto: Index

STRANČICA Generacija obnove Frane Čirka, nekadašnjeg člana Hrvatske čiste stranke prava, ugostila je u Zagrebu ekstremnu desnu stranku Jobbik, odnosno njihovog međunarodnog tajnika Martona Gyöngyösija. Zajedno pokušavaju prikupiti milijun potpisa građana Europske unije kojima bi se prisililo Europsku uniju da prvo raspravi, a onda, nadaju se, i uvede pravilo da u različitim državama Unije radnici imaju jednaku plaću za jednaki rad. Svoju inicijativu nazivaju Unija plaća i počinju skupljati potpise.

"EU nije napravila ništa da smanji nejednakost"

“Europska unija nije napravila ništa da bi se smanjila ekonomska nejednakost, a upravo zbog jednakosti zemlje istočne Europe pridružile su se EU-u. Zbog toga mladi ljudi i odlaze u zemlje zapadne Europe koje tako dobivaju obrazovanu radnu snagu u koju ništa nisu uložili”, rekao je Franjo Čirko iz Generacije obnove.

Njegov mađarski prijatelj iz Jobbika, stranke koja ima ozbiljne pretenzije na hrvatski teritorij, sličnoga je mišljenja.

“Prije 27 godina kad smo promijenili politički sustav u Mađarskoj i kad smo prije 13 godina pristupili EU-u dobili smo obećanje da ćemo biti ravnopravni članovi Unije. Više od desetljeća čekamo na isti standard kojeg imaju i starije članice EU-a”, rekao je Gyöngyösi.

Međutim, ni jedan ni drugi nisu objasnili kako namjeravaju svoju ideju provesti u djelo i natjerati sve poslodavce da u svim zemljama EU-a daju jednake plaće radnicima.

Ne znaju kako, ali znaju da žele

“Cilj ove inicijative nije da predlaže neke konkretne mjere. Naš je cilj da se to stavi na dnevni red i da se ovaj problem raspravi”, rekao je Čirko koji u korištenju europskih fondova za, primjerice, izgradnju studentskih domova vidi svojevrsnu zavjeru jer u tim domovima žive studenti koji onda odu u Njemačku ili neku drugu zemlju zapadne Europe. Smatra da se zapadnim zemljama takvo ulaganje višestruko isplati

Njegov mađarski kolega također nije ponudio rješenja, nego je bajao o europskim fondovima, korupciji i neefikasnosti radnika u zemljama s nižim plaćama.

“Ova inicijativa ne znači da ćemo za dan-dva izjednačiti plaće i ne želimo širiti takve iluzije. Trebat ćemo godine, a možda i više”, rekao je Gyöngyösi.

Inicijativi Unija plaća zasad su se pridružile desničarske stranke iz osam zemalja, među njima i bugarski VMRO, latvijski Nacionalni savez, Estonska konzervativna stranka, a sve ih predvodi mađarski Jobbik.

Pročitajte više