Cirkus ide dalje: "Deblokadu pregovora s EU ne treba očekivati prije jeseni"

ZABORAVITE na deblokadu hrvatskih pregovora s Europskom unijom, jasno i glasno poručila je predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesna Pusić koja smatra da je krajnje vrijeme da se počne tražiti novo rješenje graničnog spora s obzirom da prijedlog Ollija Rehna ne vodi nigdje, što je postalo jasno zahvaljujući jučerašnjem cirkusu u Bruxellesu.

Pusić je tako dala podršku jučerašnjem Sanaderovom prijedlogu, da se iz pregovora izuzmu svi dokumenti koji bi mogli prejudicirati granicu, kako s jedne, tako i s druge strane. No, o Sanaderovom se prijedlogu da obje države izađu u javnost sa zajedničkom izjavom kojom će pristati na izuzimanje takvih dokumenata slovenski premijer Borut Pahor nije želio otvoreno izjasniti u razgovoru s novinarima. Umjesto toga kazao je kako smatra da bi Hrvatska trebala prihvatiti slovenske dopune Rehnovog prijedloga jer je to "pravi korak prema rješavanju problema".

U takvoj je situaciji očito da deblokadu nećemo skoro dočekati, iako je Sanader jučer kazao kako će od Europske unije tražiti da "prekine ovaj teatar" i ne popusti ucjenama Slovenije. No, EU ima u ovom trenutku i važnijeg posla. "Svi su napori unije sada usmjereni prema izborima novih povjerenika i predsjednika parlamenta (Jose Manuel Barroso danas je potvrđen za novog starog predsjednika Europske komisije op.a.), te će zbog toga deblokada morati pričekati", kaže Pusić i objašnjava kako ne vjeruje da će Slovenija odblokirati hrvatske pregovore prije listopada ili studenog zbog čega će Hrvatska pokušati naći rješenje zahvaljujući kojem bi Slovenci pristali na deblokadu i prije nego padne dogovor oko rješavanja graničnog spora.

P.V.
Foto: Milivoj Keber / Cropix

Pročitajte više