Cirkus s Bogdanićem: Smijenjen, a nije smijenjen?!

Foto: HRT

KAZALIŠNO vijeće splitskog HNK sastalo se prošli ponedjeljak te prihvatilo prijedlog intendanta Gorana Golovka za smjenom šefa Baleta Dinka Bogdanića. Vijeće je umjesto predsjednice Inge Koludrović Tomić, koja je dala ostavku, te zamjenika Željka Mateljaka, službeno bio odsutan, vodio opunomoćenik Joško Belamarić. Čini se da je oko toga i ispao problem te Bogdanić i dalje vodi Balet, tj. nije smijenjen. Štoviše, Bogdanić ima i aktivan angažman sa Baletom za Splitsko ljeto, otvoreno prije četiri dana.

Koludrović Tomić dala je ostavku nakon što je Ministarstvo kulture dalo za pravo Bogdaniću. Kazališno vijeće nije, naime, odmah htjelo odlučiti o smjeni, koja povlači i raskid suradnje, tj. otkaz, nego su zatražili pravno mišljenje te konzultacije sa ministarstvom. Nakon svega, Koludrović Tomić odlučila se povući, a o razlozima nije htjela razgovarati za Index.

Belamarić nas je, pak, uputio na Golovka, koji nam, međutim, nije bio dostupan. Grad Split nije reagirao te predložio novog člana vijeća koji bi zamijenio predsjednicu u ostavci.

Radničko vijeće: Bogdanić nije smijenjen, nego i nagrađen

Reagiralo je Radničko vijeće HNK Split jer ni u dnevnom redu sutrašnjeg Gradskog vijeća nema točke o kazalištu, Kazališnom vijeću i Bogdaniću. Uputili su otvoreno pismo gradskim vijećnicima da zatraže da se ova točka svakako uvrsti u dnevni red.

"U interesu zaposlenika i normalnog odvijanja kazališnog i festivalskog programa, dužnost nam je obavijestiti da se time čine nepotrebne, ali preozbiljne štete, kako za HNK, tako i Splitsko ljeto i značajan dio kulturnih zbivanja u Gradu Splitu. Gradska upravna vertikala učinila je i čini sve, ne samo da ostavka predsjednice Kazališnog vijeća bude što kasnije provedena, nego i da ravnatelj Baleta uopće ne bude razriješen, nego još i nagrađen, i to ne samo ostankom na poziciji ravnatelja baletnog programa 62. Splitskog ljeta, nego i uvrštenjem u baletni dio predstave u kojoj je koreograf. Svi koju u tome sudjeluju preneozbiljno se poigravaju eskalacijom iznimno lošeg stanja u Baletu HNK Split. Značajan dio ansambla i dalje je prisiljen ili trpjeti nastavak Bogdanićevog šikaniranja, ili se sklanjati na bolovanje, ili protestno prekinuti rad na njegovoj predstavi te time dovesti u pitanje realizaciju i predstave i festivalskog programa. Kako se to ne bi dogodilo, Radničko vijeće po posljednji put traži hitno razrješenje v.d. ravnatelja Baleta ili hitne i neopozive ostavke kompletnog Kazališnog vijeća, odnosno, njihovo razrješenje", zatražio je predsjednik Radničkog vijeća Vjeko Santrić. 

Smjenu Dinka Bogdanića zatražio je Golovko prije mjesec i pol nakon što su stigle nove pritužbe na njegovo ponašanje. Krajem prošle godine izvukao se opomenom pred otkaz zbog vrijeđanja rumunjske balerine.

Pročitajte više