Ćiro Blažević proglašen krivim zbog prijetnje Ivi Pukaniću

BIVŠI izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Miroslav Ćiro Blažević danas je na zagrebačkom Općinskom sudu proglašen krivim da je 1999. prijetio glavnom uredniku "Nacionala" Ivi Pukaniću, te je kažnjen novčanom kaznom od 5.000 kuna (50 dnevnih dohodaka).

Ako u roku od dva mjeseca od pravomoćnosti presude Pukaniću ne isplati tih 5.000 kuna, Blaževiću prijeti i veća kazna, odnosno da se jedan dnevni dohodak zamijeni jednim danom zatvora. Presudom je određeno i da Blažević mora podmiriti troškove sudskog postupka u iznosu od 1.000 kuna.

Pukanićeva tužba temelji se na Blaževićevim izjavama "Večernjem listu" iz lipnja 1999. da bi "za spas hrvatske države ubio Pukanića" i da bi "novinare Nacionala jednog po jednog trebalo obarati bejzbolskim palicama".

Pukanić je tijekom sudskog postupka izjavio da mu je Blažević krajem kolovoza 1998. preko telefona kazao da se zajedno s obitelji nalazi u smrtnoj opasnosti, da postoji skupina od 16 rodoljuba, kojoj i sam pripada, koja kontrolira sve državne službe i da može učiniti sve, pa i nekoga likvidirati.

Te je prijetnje, kako je govorio, unatoč dugogodišnjeg prijateljstva s Ćirom shvatio ozbiljno, da su ga ustrašile i uznemirile, zbog čega je zatražio policijsku i sudsku zaštitu.

Izričući presudu, sudac Mladen Žeravica rekao je kako je nedvojbeno utvrđeno da je Pukanić prijetnje shvatio ozbiljno, da je za takvo kazneno djelo zakonom predviđena kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora, ali da su Blaževiću uzete u obzir olakotne okolnosti da nije kažnjavan te da je cijenjen kao čovjek koji je mnogo učinio za Hrvatsku.

Blaževića je upozorio da kao javna osoba mora pripaziti kako njegove riječi ne bi kod drugih izazivale takve ili slične reakcije, da izbjegava izjave koje kod nekoga mogu izazvati strah i nelagodu.

"Zaštitu države prepustite onima koji su za to nadležni", poručio mu je.

U završnim riječima prije izricanja nepravomoćne presude Blažević je izjavio kako žali što je rekao nešto što mu nije bilo "ni na kraj pameti" da ostvari, da je Pukanić njegove riječi krivo interpretirao, da je govorio metaforički, a ne ozbiljno.

"I sam ne podnosim agresiju. Da netko fizički napadne Pukanića ja bih ga prvi branio", rekao je.

Na današnjoj raspravi kao svjedok je govorio sportski novinar "Jutarnjeg lista" Tomislav Židak, koji je bio uz Blaževića kada je izrekao prijetnje. Pred sucem je rekao kako je uvjeren da je Blažević mislio figurativno, te da prijetnje nikada ne bi ostvario.

"Ćiro cijeli život 70 posto glumi", kazao je Židak.

Slično mišljenje zastupao je i Blaževićev branitelj Zvonimir Hodak, pozivajući se na Pukanićev iskaz iz istrage iz kojega proizlazi da, tvrdi Hodak, Pukanić nije doživio ozbiljne prijetnje.

Pročitajte više