Čistka u Uredu predsjednika: Mesić mijenja kompletnu savjetničku ekipu

S POČETKOM ožujka u Uredu predsjednika RH bit će postavljena potpuno nova savjetnička ekipa. Tako će Ured napustiti Igor Dekanić i Ivica Maštruko, savjetnici za unutarnju i vanjsku politiku, baš kao i umirovljeni generali Petar Stipetić i Imra Agotić, savjetnici za vojna pitanja i nacionalnu sigurnost.

Među onima koju napuštaju Pantovčak našli su se i Dubravko Radošević, savjetnik za gospodarstvo, Siniša Jagodić, savjetnik za društvene i humanitarne djelatnosti, te savjetnik za obrazovanje i znanost Esad Prohić, piše Slobodna Dalmacija.

Iako za to još uvijek nema službene potvrde, neslužbeno se doznaje kako bi na mjesta savjetnika za vojna pitanja i nacionalnu sigurnost trebali doći Vlatko Cvrtila i Siniša Tantalović, stručnjaci s Fakulteta političkih znanosti. Vlatko Cvrtila je javnosti poznatiji kao donedavni predsjednik Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi. Naime, Cvrtila je podnio ostavku na tu dužnost nakon što ostatak Vijeća nije želio nastaviti raspravu o slučaju Helene Puljiz.

Na Pantovčak bi se mogao vratiti Tomislav Jakić, koji će vjerojatno preuzeti mjesto savjetnika za vanjsku politiku. Povratak Jakića je najveće iznenađenje budući da je on iz Ureda predsjednika otišao prije godinu i pol dana zbog sukoba s bivšom šeficom protokola Milanom Privorom. Čini se da je Jakićev odlazak za Mesića bio veliki gubitak. Jakić je kao savjetnik za vanjsku politiku bio i kreator svih Mesićevih ključnih govora.

Dosadašnji pomoćnik savjetnika za vanjsku politiku, Tomislav Car, vodit će sektor europskih integracija.

Mesić će konzultantske usluge tražiti i od ljudi koji neće sjediti u Uredu. Navodno će se među njima naći i dvoje vanjskih konzultanata, čija su imena zasad tajna.

Pročitajte više