KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Čitateljica putovala od Zagreba do Imotskog: "Policija me zaustavila tri puta"

OD DANAS je na snazi Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili boravišta koja traje sve do 8. siječnja, a prelazak iz jedne u drugu županiju moguć je samo uz propusnice. Odluka se ne odnosi na putovanja između Zagreba i Zagrebačke županije.

Na oko 200 kontrolnih punktova oko 800 policajaca kontrolira kretanje građana između županija i provjerava imaju li propusnice do kojih je sad puno teže doći nego u prvom valu. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jučer je rekao da je 60 posto obrađenih zahtjeva odbijeno, dok je njegov zamjenik Damir Trut izjavio da su zaprimili oko 80 tisuća zahtjeva.

Kako je to danas izgledalo, ispričala nam je čitateljica Dubravka (podaci poznati redakciji), koja je iz Zagreba otputovala za Imotski, gdje je otišla u posjet majci koja živi sama i potrebna joj je medicinska skrb.

Ispričala nam je cijeli proces od dobivanja propusnice do putovanja.

Prvo ju odbili, a onda joj ipak dali propusnicu

"Imam boravište u Zagrebu, no kako mi mama živi sama i potrebna joj je pomoć zbog zdravstvene situacije, zatražila sam propusnicu radi brige za stariju osobu. Poslala sam i dokumentaciju njene liječnice te potom dobila odbijenicu od zagrebačkog stožera s objašnjenjem da zahtjev moram poslati županijskom stožeru s područja gdje mi stanuje mama. Tako da sam ponovno zatražila propusnicu, ovaj put preko Stožera Splitsko-dalmatinske županije. U roku 6 sati mi je stigla propusnica", ispričala nam je Dubravka te dodala kako je čula za brojne slučajeve u kojima su ljudi imali opravdan zahtjev, no on im je odbijen.

Iz Zagreba je krenula jutros za Imotski te navela kako ju je policija tri puta zaustavila te da nije bilo gužve na autoputu. Od Zagreba do Karlovca gdje je, kaže, čak i bila najveća frekvencija, vidjela je oko 10 automobila.

"Gužve na autoputu uopće nije bilo"

"Prvo su me zaustavili prije naplatnih kućica na Lučkom, zatim 2 km prije Šibenika i još jednom na relaciji između Šibenika i Splita. U Zagrebu je bila kolona, ali nije bila duga i sve relativno brzo ide, nisam vidjela da ikoga dugo zadržavaju. Gužve na autoputu uopće nije bilo. Recimo, u tunelu Mala Kapela sam vidjela samo jedan kombi i kamion, nijedan drugi automobil nije prošao", kazala nam je.

Što se tiče zaustavljanja na autoputu, kaže kako joj je sve izgledalo kao kad se odvijaju radovi pa su postavljeni znakovi za smanjenje brzine, a punktovi s policijskim patrolama koje pregledavaju propusnice su na odmorištima i benzinskim postajama.

"S tri stajanja izgubila sam oko 15 minuta"

"Na punktu u Zagrebu su bila dvoja policijska kola i, ako imaš pripremljenu propusnicu, sve ide brzo. Policajac je vidio da sve imam i rekao: 'Samo prođite.' Punkt kod Šibenika je bio na benzinskoj i tamo mi je policajac skenirao barcode s propusnice te su me još jednom zaustavili na odmorištu između Šibenika i Splita gdje me policajka tražila da joj pokažem propusnicu, samo je pogledala papir i pustila me", rekla nam je Dubravka.

S ta tri stajanja na putu je izgubila maksimalno 15 minuta.

"Stvarno mogu reći da je sve išlo glatko, svi su bili nasmijani i ljubazni", ispričala nam je.

Pročitajte više