Civili i dalje ginu u sukobima NATO-ovih vojnika i pobunjenika u Afganistanu



JEDNA je žena ubijena iz vatrenog oružja NATO snaga tijekom razmjene vatre između pripadnika međunarodnih snaga ISAF-a i pobunjenika na jugu Afganistana, javio je američki CNN.

Prema službenom izvješću glavnog NATO-ovog stožera u toj zemlji, pripadnici ISAF-a i afganistanske vojske su u distriktu Musa Qal'ah u pokrajini Helmand upali u zasjedu pobunjenika, koji su na njih otvorili vatru, a žena je ubijena kada su vojnici NATO-a uzvratili vatru i zapucali na pobunjenike.

General američkog kontingenta ISAF-a Rafael Torres nakon najnovijeg je incidenta izjavio kako NATO "mora nastaviti sa svojim nastojanjima da maksimalno reducira nevine civilne žrtve", dodajući kako će uspjeh misije biti određen i sposobnošću NATO-a da zaštiti građane Afganistana.

Podsjetimo, svjetska je javnost prije nekoliko tjedana, zahvaljujući portalu Wikileaks koji je objavio tajne NATO-ove dokumente, imala prilike doznati pojedinosti tajnih vojnih izvještaja ISAF-a koje su se odnosile na tisuće slučajnih, kolateralnih civilnih žrtava vojnih operacija koje je NATO poduzimao na teritoriju Afganistana, a koje su vlasti u Washingtonu sve donedavno uspješno skrivale od očiju javnosti.

Pročitajte više