Civilni upravitelj Kosova u Haagu

CIVILNI upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen u utorak putuje u europske prijestolnice, uz koje će posjetiti i sjedište međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu.

Zapadni izvori u Prištini priopćili su u ponedjeljak navečer kako će najteži sastanak Petersenu najvjerojatnije biti onaj s glavnom tužiteljicom Haškog tribunala Carle del Ponte, koja je nedavno izjavila da je u Prištinu poslala dvije nove optužnice koje se odnose na vodstvo bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Zahtjev haških istražitelja za razgovorom s jednim od čelnika bivše OVK Ramushem Haradinajem izazvala je na Kosovu niz reakcija i izraze nezadovoljstva kosovskih političkih čelnika.

Petersen će, prema zapadnim diplomatskim izvorima u Prištini, razgovarati u Den Haagu i o zaštiti svjedoka, nakon kritika koje je del Ponte uputila kosovskim i međunarodnim institucijama u Prištini što nisu pružili pomoć haškom tribunalu i zaštitili svjedoke ovoga suda na Kosovu.

Pred haški sud u ponedjeljak je izveden kosovski Albanac Beqe Beqaj, kojeg je ICTY zbog zastrašivanja svjedoka optužio za nepoštivanje suda. Optužnica ga tereti za prijetnje, zastrašivanje i nuđenje mita potencijalnim svjedocima optužbe u predmetu "Limaj i drugi", a bude li proglašen krivim može dobiti zatvorsku kaznu od sedam godina, novčanu kaznu od 200 tisuća eura ili kombinaciju tih kazni.

Pročitajte više