"Civitas" u Zagrebu pokrenuo novinarsku radionicu za osnovnoškolce

LJETNI program Malih novinarskih radionica koje pohađa tridesetak učenika osnovnih škola s područja zagrebačkoga naselja Kajzerice, Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" iz sela Brda pokraj Petrinje, i prognaničkog naselja "Dumača" kod Petrinje, počeo je danas u Zagrebu.

Radionice se održavaju u prostorijama Župe Kajzerica u organizaciji "Civitasa", udruge za medijsko promicanje civilnoga društva. Vode ih profesionalni novinari u suradnji sa školskim psiholozima i pedagozima, uz potporu Ministarstva prosvjete i športa te Ministarstva zdravstva.

Učenici su pokazali veliko zanimanje za radionice, izjavila je voditeljica Zvjezdana Stančić.

Danas je na programu bilo grafičko oblikavanje dnevnih novina, te osvrt na sadržaj novina u kojemu su učenici zamjerili da ima previše političkih sadržaja, a premalo o djeci i za djecu, rekla je Stančić.

U dva mjeseca polaznici će učiti o raznolikosti novinskih oblika, intervjuirat će osobe iz javnog života, učiti o etici u novinarstavu i posjetiti redakcije radija i dnevnih novina.

Najveću skupinu polaznika čine djeca prognaničkog naselja "Dumača" kod Petrinje, u kojemu su smješteni Hrvati iz kosovske enklave Letnice. Žive u kontejnerima, ispod minimuma stambenog standarda, odvojeni od okolnih naselja, u uvjetima geta, rekla je Zvjezdana Stančić.

Pročitajte više