Član povjerenstva za doktorat Vice Mihanovića: Ne znam što nam je zadaća

DA je osječko sveučilište provjeri doktorata Vice Mihanovića pristupilo prilično neozbiljno, potvrđuje činjenica da je Mislav Ante Omazić, profesor sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, već odustao od članstva u Povjerenstvu za znanstvenu procjenu Mihanovićeva rada, dok nam je Marinko Jurčević, profesor sa zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti, posvjedočio kako nema pojma da je imenovan u povjerenstvo.

Nemam informaciju da sam imenovan članom povjerenstva

"Ja još uvijek nemam informaciju da sam imenovan članom spomenutog povjerenstva te ne znam precizno ni koji je zadatak tog povjerenstva. Stoga isto ne mogu ni komentirati. A ako i budem uključen u rad navedenog povjerenstva, mišljenja sam kako bi u tom slučaju bilo neprofesionalno s moje strane iznositi bilo kakve komentare vezane za taj slučaj", napisao nam je Jurčević i pojasnio kako odluku o imenovanju još uvijek nije dobio, premda je potvrdio da su ga o "eventualnoj mogućnosti uključivanja u rad spomenutog povjerenstva" kontaktirali "s osječkog sveučilišta". 

Tko, ne znamo.

O Mihanovićevu plagijatu pisali smo u ožujku

Nismo došli do triju članica povjerenstva, a to su Jadranka Deže i Ljubica Ranogajec s osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti te Ivana Šandrk Nukić, profesorica na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu u Osijeku, pa nam nije poznato koliko su upućene u svoje članstvo u dotičnom povjerenstvu. 

O Mihanovićevu doktoratu počelo se pisati i govoriti nakon što je Index otkrio i brojnim primjerima potkrijepio da su mnoge rečenice u njegovu radu preuzete bez navođenja izvora. HDZ-ov kandidat za splitskog gradonačelnika doktorski je rad pod naslovom "Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja" obranio u veljači 2018. godine na osječkom Ekonomskom fakultetu, a na temelju toga je u prosincu 2019. godine postao predavač na kolegiju Financiranje u brodarstvu na Pomorskom fakultetu u Splitu.

Ekskluzivno: HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita je plagirao doktorat

Tekst smo objavili 12. ožujka, a do danas osječko sveučilište, pod vodstvom rektora Vlade Guberca, nije uspjelo formirati ni povjerenstvo koje bi utvrdilo valjanost Mihanovićeva doktorata. Sada se ispostavilo da jedini profesor ekonomije, imenovan u povjerenstvo koje treba donijeti sud o znanstvenoj kvaliteti disertacije obranjene na Ekonomskom fakultetu, nije zainteresiran za taj posao.

U povjerenstvu dugogodišnji Škarin suradnik

"Temeljem brojnih upita, a nakon što sam saznao da sam predložen u povjerenstvo koje bi trebalo verificirati akademsku valjanost doktorske disertacije gosp. Vice Mihanovića, detaljnije sam se uputio u materiju i shvatio da se rad dominantno odnosi na područje koje nije moja specijalnost. Zbog toga se zahvaljujem na ukazanom mi povjerenju, ali nažalost neću moći sudjelovati u radu ovog povjerenstva", napisao je Omazić, dok Jurčević još ne zna ni da je imenovan, a ni što je zadaća povjerenstva. Inače, Jurčević je godinama bio zamjenik Damira Škare, predsjednika Autokluba Siget. Nakon što je Škaro optužen za silovanje, Jurčević je izabran za predsjednika Autokluba u čijim su tijelima godinama istaknute pozicije držali HDZ-ovci i HDZ-u bliske osobe, poput Josipa Klemma. Jurčević nam je negirao članstvo u bilo kojoj stranci.

Bit će zanimljivo pratiti kako će se ostali članovi povjerenstva nositi sa zadatkom nakon odustajanja jedinog doktora ekonomije. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte više