Član SDP-a Podolnjaku: Poštovani profesore, primite moju ispriku zbog Milanovićevih izjava

Foto: Hina

ČLAN SDP-A Aleksandar Hatzivelkos uputio je ispriku MOST-ovom Robertu Podolnjaku zbog izjave koju je na press konferenciji dao šef njegove stranke Zoran Milanović.

"Poštovani profesore Podolnjak,

Iako je u ovom trenutku, kada se vijesti izmjenjuju velikom brzinom, događaj od prije tri dana debela prošlost, povod za ovo moje obraćanje je izjava Zorana Milanovića, predsjednika stranke kojoj i sam pripadam, dana 15. prosinca 2015. godine.

Naime, kako prenose mediji, Zoran Milanović je na tiskovnoj konferenciji rekao kako u redovima MOST-a postoje ljudi „koji su mijenjali pet stranaka i dva prezimena“. Mislim da je svima jasno da je time aludirao na Vas i u javnosti nedavno objavljenu informaciju kako ste prije više od dvadeset godina mijenjali prezime.

Kao socijaldemokrat, ali u prvom redu kao čovjek, smatram da je ta izjava, i Vaše prozivanje po toj osnovi, ispod razine ljudskog dostojanstva, a kamo li razine poželjne javne političke komunikacije. I zbog toga što je Zoran Milanović nastupao kao predsjednik stranke čiji sam član, osjećam obavezu da Vam se i sam ispričam. Zoran Milanović to nije rekao u moje ime.

Ja se s Vama vrlo vjerojatno ne slažem u većini ideoloških pitanja. Ne podržavam način na koji ste kao stranka pristupili pregovorima o formiranju Vlade. Iskreno govoreći, ja osobno prema MOST-u vjerojatno imam značajno manje tolerantnu poziciju od Zorana Milanovića.

No ništa od toga ne može, i ne smije opravdati način na koji Vam se Zoran Milanović obratio. Takva retorika nije temeljena na socijaldemokratskim, pa ni na općim humanističkim vrijednostima. Ona se temelji na podjarivanju nacionalne netrpeljivosti i predstavlja najniži mogući oblik osobne diskvalifikacije. Takva vrsta retorike dolazila je u protekle četiri godine iz desne strane Hrvatskog sabora, kada se ministre prozivalo zbog njihovog imena ili prezimena. Takva vrsta prozivke u mojim je očima jednaka diskriminaciji kojoj su ustavnim promjenama ili javnim prozivkama izloženi naši sugrađani samo zbog svoje vjerske ili nacionalne pripadnosti, te zbog svoga roda, spola ili seksualne orijentacije. Meni je to neprihvatljivo.


Žalim što sam doživio dan što upravo takva retorika dolazi iz moje stranke.

Možda se radi o komunikacijskom detalju koji su mnogi već zaboravili, ili koji se prihvaća kao „uobičajeni“ dio političkog prepucavanja. No to ne smije biti prihvatljivo u društvu 21. stoljeća. Socijaldemokratski političari u Hrvatskoj uvijek su do sada bili među prvima koji su upozoravali na govor mržnje. Zato me iznimno pogađa da danas upravo od čelnog čovjeka Socijaldemokratske partije dolazi takva retorika.

Zbog toga Vam se barem ja danas javno ispričavam. Iskreno se nadam da će i gospodin Milanović uvidjeti neprihvatljivost svojih riječi, te da će Vam i on sam uputiti riječi žaljenja.

Aleksandar Hatzivelkos"

Pročitajte više