Član Uprave HEP-a kaže da neće biti problema sa strujom, govorio i o cijenama

Screenshot: HRT

RUSKA invazija na Ukrajinu dodatno je potaknula globalnu energetsku krizu. Opskrba naftom i plinom postala je prioritetno pitanje za sve zemlje svijeta. A hoće li biti problema i u opskrbi električnom energijom, posebno u svjetlu klimatskih promjena i sve duljih i toplijih ljeta? Na tu temu u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je član Uprave HEP-a Petar Sprčić.

Hoće li biti dovoljno električne energije?

Posljedice klimatskih promjena mogle bi biti veće opterećenje i potrošnja električne energije u ljetnim mjesecima. Član Uprave HEP-a Petar Sprčić rekao je da su u HEP-u svjesni da tijekom ljetnih mjeseci potrošnja iz godine u godinu sve više i više raste.

"Pripremamo naš energetski portfelj da bismo mogli isporučiti sve količine energije našim kupcima. Ne očekujemo nikakve probleme, sustav je spreman", rekao je.

Za potrebe HEP-ovih kupaca uvozi se oko 30% električne energije. Kako smanjiti ovisnost?

"Mislimo da je jedini pravi put izgradnja novih energetskih objekata - izgradnja novih vjetroelektrana i solarnih elektrana. Novih 1500 MW planiramo pustiti u pogon do 2030. To bi trebalo 50% povećati našu proizvodnju iz obnovljivih izvora energije. Sve skupa ovisi o rastu potrošnje u Hrvatskoj koja bi trebala rasti s rastom gospodarstva. To je jedini pravi put. Ova kriza je pokazala kako moramo ulagati u nove objekte, ali i u energetsku učinkovitost", objasnio je Sprčić.

Komentirajući činjenicu kako se posljednje dvije godine bilježi snažan rast cijena električne energije na referentnim burzama te zašto se onda uvozi struja, jer je uvoz skup, Sprčić je rekao kako je uvoz potreban u RH da bi mogli zadovoljiti sve potrebe i da bi mogli isporučiti električnu energiju svim kupcima.

Kakve se cijene struje očekuju

Upitan što građani i gospodarstvo mogu očekivati po pitanju cijena u predstojećem razdoblju, Sprčić je rekao kako je nivo cijena za kućanstva određen paketom mjera vlade RH, a nivo cijena za poduzetništvo je određen tržišnim cijenama.

"Tržišne cijene ovise o nizu elemenata, što će biti u narednom razdoblju, vidjet ćemo. To prvenstveno ovisi o globalnim energetskim tržištima, kretanjima cijena plina, ugljena i emisijskih jedinica", rekao je Sprčić.

Na pitanje kako još može država utjecati na cijenu i hoće li biti potrebno intervenirati u idućem razdoblju rekao je da vjerojatno hoće.

"No zavisi od nivoa cijena i od toga što će se događati na energetskim tržištima. Teško je predvidjeti što se će dogoditi za mjesec dana, a kamoli u duljem razdoblju", istaknuo je Sprčić.

Punjenje podzemnog skladišta plina

HEP će imati važnu ulogu u punjenju podzemnog skladišta plina. S obzirom na visoke tržišne cijene plina, govoreći o tome kako će to utjecati na poslovanje kompanije, Sprčić je rekao da je tema punjenja skladišta jedna od prvorazrednih tema u europskoj energetici.

"HEP će sukladno odlukama vlade provesti odluke koje će vlada financijski poduprijeti. Kombinacijom dobave plina s LNG-a i punim skladištem možemo garantirati sigurnu opskrbu plinom u Hrvatskoj", rekao je.

Smatra da to ne bi trebalo značajnije utjecati na poslovanje HEP-a.

"Mislim da će vlada to financijski poduprijeti u smislu da će nadoknaditi troškove kompletnog punjenja", rekao je zaključno Sprčić.

Pročitajte više