Članovi američkog Kongresa traže Muska da omogući korištenje Starlinka na Tajvanu

Foto: EPA

Skupina američkih zakonodavaca traži od Elona Muska da američkim obrambenim snagama na Tajvanu omogući korištenje SpaceX-ove usluge Starshield, prenosi Forbes. Radi se o uslugama komunikacije putem satelitske mreže.

Zastupnik Mike Gallagher poslao je Musku pismo u kojem ga podsjeća da je ugovorno vezan američkom Ministarstvu obrane omogućiti "globalan pristup" svojim satelitskim uslugama. Napomenuo je da Pentagon iduće godine ulaže desetke milijuna dolara u Starshield. "Jasno nam je da SpaceX ograničava pristup svojim uslugama u i oko Tajvana, što je moguća povreda ugovorne obveze s američkom vladom", napisao je Gallagher.

"Jaka mreža komunikacija za američko vojno osoblje na Tajvanu i oko njega od presudne je važnosti za čuvanje američkih interesa u indo-pacifičkoj regiji", rekao je Gallagher. Dodao je da bi u slučaju kineske agresije na Tajvan članovi američke vojske u zapadnom Pacifiku bili izloženi kobnom riziku. U pismu je zatražio da Musk odboru najkasnije do 8. ožujka održi priopćenje o dostupnosti Starshielda.

Musk je povezan s Kinom, u kojoj ima jednu od većih tvornica, te je ranije javno govorio da bi se tenzije između Kine i Tajvana mogle riješiti tako da Tajvan dio uprave preda Kini. 

Ovise o Musku

U pismo se također stavlja naglasak na to koliko su američka vlada i vojska ovisne o SpaceX-ovim satelitima. Ta kompanija je od 2019. lansirala preko 5000 satelita te je najveći prodavač satelitskih komunikacija u svijetu. Često jedina nudi usluge komunikacija u zabačenim područjima, područjima koja su uništile prirodne katastrofe ili ratovi. Usluga je bila od presudne važnosti u Ukrajini. Međutim, nedavno su ukrajinski vojni obavještajci izvijestili da su i Rusi počeli koristiti Starlinkove satelite. Musk tvrdi da Rusima nije prodavao Starlinkove usluge.

Gallagher je prošli tjedan s delegacijom iz Kongresa bio na Tajvanu gdje se, između ostalog, sastao s predsjednicom Tsai Ing-wen, s kojom je razgovarao o potrebi za sustavom poput Starshielda. Gallagher je napisao da je nekoliko izvora potvrdilo da Starshield trenutno nije aktivan u i oko Tajvana.

Ovo pitanje postalo je sve važnije kako se Pentagon fokusira na budućnost Tajvana i rastuću prijetnju kineske invazije na otok. Prošle veljače Tajvanska nacionalna komisija za komunikacije okrivila je kineske brodove za rezanje dva podmorska internetska kabla. Istog mjeseca direktor CIA-e William Burns rekao je da je predsjednik Xi Jinping naredio Vojsci narodnog oslobođenja da do 2027. bude spremna za invaziju na Tajvan. Nakon što je na izborima na Tajvanu pobijedio budući predsjednik Lai Ching-te, koji se zalaže za neovisnost, Kina je pojačala vojne demonstracije, a analitičari upozoravaju na sve više kibernetskih napada.

Razgovori sa SpaceX-om ne napreduju

Kad je Tajvan započeo razgovore o Starlinku sa SpaceX-om 2019., službenici su se nadali da mogu osigurati komunikacije koje ne ovise o podmorskim kablovima. Međutim, razgovori su brzo propali jer tajvanska vlada ne drži većinsko vlasništvo nad nijednom telekomunikacijskom kompanijom u zemlji. Musk nije odustajao od toga da zadrži potpuno vlasništvo nad Starlinkovim operacijama na Tajvanu. Pregovori se stalno odgađaju i Tajvan je sam započeo izgradnju svog satelitskog sustava.

Neki smatraju da Starlink ne bi trebao biti jedini odgovor na slabosti u tajvanskim komunikacijama. "Starlink i Starshield mogli bi igrati ključnu ulogu, ali ne želim da raspad sistema ovisi o samo jednoj točki", rekao je bivši član Kongresa, Will Hurd. "Bio sam na otoku prije devet mjeseci. Tajvanci jasno razumiju prijetnju i ne smijemo dopustiti stalna odgađanja s naše strane", dodao je.

Tajvan je zabrinut zbog Muskove bliskosti s Kinom. Oko 20% Teslinih prihoda dolazi iz Kine, a preko pola njenih vozila proizvodi se u tvornici u Šangaju. Prošle godine Musk je rekao da je "Tajvan dio Kine", na što je tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu rekao: "Slušaj sad... Tajvan nije dio Narodne republike Kine i nije na prodaju!" 

Nije sigurno hoće li zakonodavci uspjeti natjerati Muska da aktivira Starshield na Tajvanu. Već je prije ograničio pristup Starlinku u nekim dijelovima Ukrajine jer "ne želi biti eksplicitno uključen u rat i eskalaciju sukoba." "Mislim da je cilj Kine jasan. To je reunifikacija Tajvana s kopnenom Kinom, koju će pokušati postići ako zatreba i silom", rekao je Gallagher prije tri dana. "Zbog toga bismo trebali biti još više zabrinuti zbog činjenice da SpaceX i Starshield ne pružaju usluge Tajvanu."

Pročitajte više