Clark: Milošević ostao tvrdoglav i razdražljiv

BIVŠI jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević još uvijek na mahove pokazuje tvrdoglavost i razdražljivost karakteristične za njegove godine na vlasti, izjavio je u utorak bivši zapovjednik NATO-a Wesley Clark nakon završetka svjedočenja pred Haškim sudom (ICTY).

"Nisam uočio promjenu u njegovu držanju, njegovoj tvrdoglavosti, njegovoj razdražljivosti, u odnosu na čovjeka za kojeg vjerujem da je odgovran za tako puno krvoprolića i žrtava na Balkanu", rekao je novinarima u Haagu umirovljeni američki general i aktualni kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.

"To je bio tipičan Miloševićev nastup. Grandiozan u naporima, promašen, i na neki način pretjerano osoban", rekao je Clark.

Clark, koji je u proljeće 1999. zapovijedao 11-tjednom NATO -ovom kampanjom bombardiranja SRJ kojem je zaustavljen rat na Kosovu, svjedočio je u ponedjeljak i utorak na suđenju Miloševiću, na sjednicama zatvorenim za javnost, uz nazočnost dvojice predstavnika američke vlade i unaprijed utvrđene okvire ispitivanja.

Snimku njegovog iskaza sud će emitirati u petak, nakon što je predgledaju američki dužnosnici i iz nje, uz suglasnost sudaca, uklone dijelove koji zadiru u nacionalnu sigurnost SAD.

Uoči napada NATO-a na SRJ i tijekom mirovnih napora SAD u BiH 1994/95., Clark je održao niz sastanaka s Miloševićem, koje je opisao u svojoj knjizi memoara "Vođenje modernog rata".

Dijelove knjige optužba je uvela u spis dokaza protiv Miloševića.

Suđenje bivšem predsjedniku SRJ, optuženom za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, nastavlja se u srijedu.

(Hina) dh vk

Pročitajte više