Clark odustao od kandidature za američkog predsjednika

UMIROVLJENI general Wesley Clark odustao je u srijedu od daljne utrke za američkog predsjedničkog kandidata nakon što nije uspio dobiti znatniju potporu demokratskih birača.

Clark je objavio napuštanje utrke u rodnom Little Rocku u Arkansasu nakon loših rezultata na izborima za demokratskog predsjedničkog kandidata održanima u utorak u južnim državama Virginiji i Tennesseeju na kojima je očekivao jaču podršku.

Clark (59), koji je zapovijedao NATO-ovim snagama u ratu protiv Jugoslavije 1999., uskočio je u utrku prošle jeseni i nije se uspio nametnuti američkim demokratima kao uvjerljiv kandidat.

Uspio je pobijediti samo u Oklahomi prošloga tjedna, zaostavši daleko iza senatora Johna Kerryja koji je od 14 primarnih izbora osvojio 12 i postao izraziti favorit za demokratskog predsjedničkog kandidata.

Anlitičari drže da je političko neiskustvo Clarka, koji je proveo 34 godine u vojnoj službi, te stalno mijenjanje političkih stajališta, primjerice o napadu na Irak koji je podržao pa mu se usprotivio, pridonijelo njegovu neuspjehu.

(Hina) xsl yrt

Pročitajte više