Clinton dobila 2.5 milijuna glasova više od Trumpa, a prebrojavanje još nije gotovo

Foto: Getty images/guliver image

HILLARY Clinton je dobila najmanje 2.5 milijuna glasova više od Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima.

Dok je, prema dosad prebrojenim glasovima, Trump dobio 62 milijuna i 686 tisuća, Clinton ih je dobila 65 milijuna i 250 tisuća. To je razlika od dva milijuna i 564 tisuća glasova.

U postocima, to je 46.2% glasova za Trumpa, a 48.1% za Clinton, što je razlika od gotovo 2% i potvrda da predizborne ankete, koje su mahom predviđale bolji rezultat za Clinton, u biti nisu bile pogrešne.

Prednost Clinton se povećava zahvaljujući nakadno prebrojenim glasovima poslanim poštom i onima koji su glasali van mjesta prebivališta.

Naravno, to ne znači da je Clinton zaista dobila na izborima, budući da se pobjednik određuje prema elektorskim glasovima koji su manje ili više proporcionalno raspoređenim po saveznim državama. Clinton je tako dobila samo 232 elektorska glasa, a Trump 306.

Prednost Gorea nad Bushem bila je pet puta manja od one koju ima Clinton

Prednost Clinton nad Trumpom je čak pet puta veća od one koju je demokratski kandidat Al Gore imao nad George Bushem na izborima 2000. što je posljednji slučaj da je pobjednik imao manji broj ukupnih glasova od gubitnika.

Ovakav nesrazmjer između omjera ukupnih i elektorskih glasova potakao je sve glasnije kritike američkog izbornog sustava. Peticija na stranici Moveon.org za ukidanje elektorskog kolegija dosad je prikupila 585 tisuća glasova.

Političari, kao što je demokratski gradonačelnik New Yorka Bill De Blasio, također su pozvali na reformu. "To nema smisla. Ono što bi trebalo biti u našem ustavu je: jedna osoba, jedan glas. To se nije dogodilo ovdje", rekao je De Blasio. 

Iako je Trump ustvari dobio više glasova nego ijedan republikanski kandidat prije njega u povijesti, što je u velikoj mjeri posljedica američkog populacijskog rasta, isto tako gubitnički kandidati nikad nisu dobili ukupno više glasova nego ove godine.

Pročitajte više