Clinton i McCain najizgledniji kandidati za predsjednika SAD-a

IZBORI za predsjednika SAD-a 2008. godine zasigurno će utjecati manje ili više na cijeli svijet. Iako je jasno da je Hillary Clinton favorit Demokratske stranke za kandidaturu, kod republikanaca je malo složenije.

Republikanska bitka se vodi između senatora Johna McCaina i bivšeg gradonačelnika New Yorka Rudya Giuliania. Da su danas izbori za republikanskog kandidata, pobjednik bi vjerojatno bio McCain sa razlikom od 3 do 4 posto.

U utrci za novog američkog predsjednika, prema anketi američkog časopisa Time, sada je potpuno neizvjesno, odnosno i Clinton i McCain bi osvojili po 47%. Uzorak ispitanika je 1.064 telefonska korisnika, registriranih birača.

Iako je najava senatora Baracka Obame o ulasku u utrku za demokratsku kandidaturu izazvala veliku buku, istraživanje je pokazalo da bi ga senatorica Clinton pobjedila sa 40% naspram 21%. Treći po redu je senator John Edwards sa 11%. No ono što je zanimljivo je to da manje ljudi ima negativno mišljenje o Obami nego što ih ima o bivšoj prvoj dami.

Problem za demokrate nastaje kada se pogleda cijeli uzorak. Popularnost senatorice Clinton među svim glasačima (ne samo demokratima), nije ni blizu stranačkoj popularnosti, a niti onoj svojih protukandidata. Samo 58% ispitanika se izjasnilo da ima "iznimno pozitivno" ili "pozitivno" mišljenje o Hillary Clinton, za razliku od 82% koje ima Giuliani (uključujući i 7 od 10 demokratskih glasača!), i po 70% koje imaju Obama i McCain.

Slično je i kod republikanaca. Da se izbori odvijaju sada, Rudy Giuliani bi imao podršku najvećeg broja glasača obiju stranaka - odnosno 56% ispitanika je odgovorilo da bi za njega glasalo "sigurno" ili "vjerojatno". Iza njega je Clinton sa 51%, te McCain i Obama sa po 50%.

Najzanimljivije je bilo posljednje pitanje - kojeg predsjedničkog kandidata bi najradije pozvali na večeru. Ovdje je pobjednica jedini ženski kandidat sa 26%, dok drugo mjesto dijele Obama i McCain (15%).

Sva četvorica imaju svoje karakteristične kampanje: Obama radi na svojoj prepoznatljivosti, Clinton pokušava poboljšati svoj imidž, McCain želi privuči više demokratskih birača, a Giuliani radi što i do sada - pokušava osvojiti "natječaj u popularnosti".

E.A.J.
Foto: AFP

Pročitajte više