CLINTON: SJEVERNA KOREJA VEĆA PRIJETNJA OD IRAKA

Bivši američki predsjednik Bill Clinton kazao je u razgovoru objavljenom u subotu da je Sjeverna Koreja veća prijetnja od Iraka, ali je dodao da smatra kako je još jedan "preventivni" rat koji bi vodile Sjedinjene Države malo vjerojatan.

Clinton je u interviewu za nizozemski dnevnik "NRC Handelsblad" rekao da američke poteškoće u Iraku znače kako doktrina sadašnjeg američkog predsjednika Georgea W. Busha o preventivnom ratu neće biti iskorištena protiv drugih država poput Sjeverne Koreje ili Irana bez obzira na to kakvu one prijetnju predstavljale.

"Sjeverna Koreja ima gotovo milijun vojnika. Imaju moćne rakete i ako ih napadnemo ona više neće imati razlog da ne napadne Južnu Koreju", kazao je Clinton.

"Postoje okolnosti u kojima bih podržao odluku predsjednika da napadne Sjevernu Koreju. U Europi to vjerojatno nitko ne bi učinio, ali ja bih", kazao je Clinton koji je doputovao u Amsterdam kako bi promovirao svoju knjigu "My life" (Moj život).

"To je najizoliranija zemlja na svijetu koja nije čak u stanju ni prehraniti vlastiti narod. Ta je zemlja pod velikim pritiskom da prodaje opasno oružje lošim ljudima", rekao je bivši američki predsjednik.

(Hina) xbis ydv

Pročitajte više