CMS: Zašto Kolinda pozira s jurišnom puškom u rukama?

Foto: Pixsell/Željko Lukunić

CENTAR za mirovne studije u petak je na Međunarodni dan mira pozvao institucije i građane da prekinu s poticanjem militarizacije društva, kojoj u prilog, kažu, idu i objave fotografija predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s jurišnom puškom u rukama, kao i prednost nezaposlenih branitelja pri zapošljavanju na mjestu školskih ravnatelja.

Unatoč proklamiranom miru i mirotvorstvu kao ustavnoj vrednoti – svakim danom u Hrvatskoj se sve sustavnije podvaljuje kult(ura) rata - potiču se naoružavanje, militarizacija i sekuritizacija društva, a fotografije predsjednice Grabar-Kitarović u streljani samo su dio te atmosfere, ističe Centar za mirovne studije u priopćenju u povodu Međunarodnog dana mira. 

U Hrvatskoj prevladava, kažu, nasilna kultura u kojoj militantne glasove, strukturno i direktno nasilje vidimo svakodnevno u politici, na ulici, granici i u školama. 

Zašto ministrica Divjak ne ospori utjecaj generala u školama?

Posebno ih zabrinjava nemoć ministrice obrazovanja i nevoljkost njezina Ministarstva da ospore "utjecaj generala u odgojno-obrazovnim institucijama" te se pitaju stoji li iza prednosti zapošljavanja branitelja na pozicije ravnatelja u školama - zapošljavanje teško zapošljivih kategorija ili dodatni poligoni utjecaja i militarizacije.

Prikupljanje političkih bodova kroz stvaranje neprijatelja od susjeda i izbjeglica te redukcija prava manjina opasna je promotivna aktivnost, poručuju iz Centra  vladajućim elitama.

Pozivaju ih i da "stanu sa skretanjem pažnje i jeftinom militarizacijom, koja nas opet može skupo koštati".

Pročitajte više