CNN intervjuirao Mrvoša, mladog proizvođača pametnih klupa iz Solina

 Screenshot: CNN

U SKLOPU serije priloga o mladim inovatorima, CNN je intervjuirao 22-godišnjeg Ivana Mrvoš koji je izumio prvu pametnu klupu u Hrvatskoj.

U prilogu od 3,5 minute predstavili su Mrvoša koji je govorio o proizvodnji pametnih klupa i tome što je njegova tvrtka Include koju je pokrenuo s 19 godina postigla.

Intervju su napravili u njegovoj firmi u Solinu, a Mrvoš im je otkrio kako za pet godina planira napraviti 30.000 pametnih klupa.

>>OGROMAN USPJEH MLADOG HRVATSKOG IZUMITELJA Njegove klupe postale su hit

>>Veliki uspjeh mladog izumitelja: Traži još 14 radnika, ponude mu stižu iz cijelog svijeta

>>TRIJUMF MLADOG IZUMITELJA "U samo tjedan dana prikupio sam 207.000 eura"

Kako je javnosti u Hrvatskoj već poznato, 22-godišnji Mrvoš osnovao je tvrtku Include Ltd. s vizijom stvaranja najsuvremenijeg urbanog namještaja za javne prostore, spajajući IoT rješenja i zelene tehnologije za izgradnju pametnih gradskih rješenja. Danas su pametne klupe Steora najnaprednije ulične klupe ikada dizajnirane te objedinjuju više komponenti: solarne ploče, besplatni bežični Wi-Fi, 15 senzora, USB i bežično punjenje, uličnu rasvjetu, sigurnosni nadzor i reklamnu platformu kako bi odgovorile na potrebe urbanih prostora.

Prošle godine tvrtka Include odabrana je među 50 najboljih inovatora u Europi, a tom je prilikom Ivan Mrvoš prezentirao tvrtku u Europskom parlamentu u Bruxellesu za vrijeme trajanja Europskog summita za inovacije.

Tvrtka lani ostvarila rast od 350 posto

Tvrtka je prošle godine imala rast od 350 posto i dosad je prodala preko 500 pametnih klupa na globalnoj razini, u 140 gradova i općina te u 27 zemalja na 5 kontinenata.

Što se tiče daljnjih planova, u prva dva mjeseca ove godine potpisani su ugovori o distribuciji u Skandinaviji, Španjolskoj, Njemačkoj te Švicarskoj. Većina ugovora odnosi se na ekskluzivna zastupništva koja bi trebala rezultirati prodajom dodatnih 500 pametnih klupa.

Trenutno se pregovara o uvjetima suradnje za sljedeća tržišta: Portugal, Francusku, Irsku, UK, Belgiju, Nizozemsku, Austriju, Italiju, Estoniju, Grčku, Rusiju i Kanadu. Na većinu ovih tržišta isporučene su prve testne klupe, a od toga se očekuju minimalno 4 nova ekskluzivna ugovora.

Osim toga, dosadašnji ekskluzivni partneri u Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Australiji, Kataru i UAE nastavljaju s uspješnim plasmanom na svojim tržištima, a izvoze se i prve testne klupe na nešto egzotičnija tržišta - Singapur i Indiju.

Pročitajte više