Ukrajinski oligarh koristi imperij u borbi protiv Putina. Prijeti mu izručenje SAD-u

Screenshot: CNN

CNN je razgovarao s ukrajinskim oligarhom Dmitrijem Firtašom, koji koristi svoj imperij u borbi protiv Putina, no kojemu prijeti izručenje SAD-u zbog optužbi za korupciju.

Firtaš se s razlogom brine za svoju sigurnost jer izdašno financira napore ukrajinske vojske. Vozi se u limuzini koja ima stakla otporna na metke, a slične prozore ima i u svom uredu.

Prije rata je zapošljavao više od 100.000 ljudi u bankarstvu, medijima i u izradi kemijskih proizvoda. Firtaš je također kontrolirao gotovo tri četvrtine ukrajinskog uvoza nafte. Obogatio se kupujući jeftinu naftu od bivših država Sovjetskog Saveza, navodi CNN.

"Prevozimo i oružje za ukrajinsku vladu, što god treba"

Novinar CNN-a je komentirao njegovu "ratnu sobu" u kojoj koordinira pomoć ukrajinskoj vojsci. Na zidu se nalazi televizor koji emitira kanal Sloboda. Kanal su osnovali Firtaš i njegovi suradnici, a emitira vijesti na ruskom jeziku koje kontriraju propagandi Rusije.

"Projekte koji su prije bili usmjereni na proizvodnju naftne opreme sada smo usmjerili na proizvodnju protutenkovskih barijera. Naši radnici na naftovodu su bili prvi koji su došli u Buču. Odmah smo ponudili svoja vozila i logistiku kako bi se diljem Ukrajine dostavila humanitarna pomoć", rekao je Firtaš.

"Prevozimo i oružje za ukrajinsku vladu, što god treba", dodao je.

Optužbe za korupciju

Firtašu prijeti izručenje SAD-u na temelju međunarodne optužnice za korupciju.

"Oni me nisu optužili da sam pokušao nekoga podmititi, već da sam pokušao tako nešto organizirati. No, to nije istina. Nisam imao potrebe za tim. Da bih nekoga pokušao podmititi, morao sam to napraviti iz neke računice, a tu nije za mene bilo profita", kazao je Firtaš.

Ukrajinski oligarh smatra da se radi o politički motiviranim optužbama i da je sve krenulo prije desetak godina, kada je podupirao ukrajinske političare za koje se smatralo da zagovaraju Putina.

Sada se, nakon što je SAD podigao optužnicu 2014., nalazi u Austriji.

"Mislim da je američka vlada krivo procijenila cijelu situaciju. Iz nekog je razloga zaključila da zagovaram proruske stavove, a to nikako ne stoji. Uvijek sam bio na strani Ukrajine. Pokušao sam se nagoditi s tužiteljima da me puste da za vrijeme ovog ratnog perioda odem kući i pomognem u obrani svoje zemlje. No, odbili su", kazao je Firtaš.

Višegodišnja istraga FBI-a

Kada ga je novinar upitao koristi li rat kako bi utjecao na ishod suđenja, kazao je da to nikako nije slučaj.

"Ne. Sada bi svatko trebao pomoći Ukrajini u skladu sa svojim sposobnostima. Ponovit ću ovo po dvadeseti put - ja sam poslovni čovjek, posao mi je da dođem do novca", rekao je ukrajinski oligarh.

Podsjetimo, Firtaš je 2014. uhićen u Beču. Austrijska policija kazala je da je došlo do uhićenja bez primjene sile "ukrajinskog građanina Dmitra F. (48)" u okviru istrage FBI-a.

Uhićena osoba sumnjiči se za korupciju i formiranje kriminalne organizacije, dodaje austrijska policija, koja pojašnjava da je reagirala "nakon višegodišnje istrage američkog FBI-a i uhidbenog naloga koji je izdao američki sud".

Pročitajte više