Čobanković nije ispunio obećanja: Izigrani seljaci ponovno izlaze na ceste?

PREDSJEDNIK novoosnovanog Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac kazao je danas da su ministru Petru Čobankoviću dali rok do kraja tjedna da se očituje o njihovim zahtjevima, nakon čega će donijeti odluku hoće li ponovno na ulice.

"Godinu dana Vlada nam obećava ispuniti određene zahtjeve, no najveći dio njih nije realiziran. Dogovorili smo isplatu poticaja za jesensku sjetvu na način da nam se 40 posto isplati u tzv. vaučerima, koji bismo kasnije mogli mijenjati za novac u bankama, dok bismo ostalih 60 posto poticaja trebali dobiti u kunama", kazao je nakon sastanka s ministrom u Vukovaru Pokrovac.

Seljaci ponovno izigrani

Dodao je kako su izigrani, jer je država odlučila 40 posto dati u novcu, a ostatak u vaučerima, što seljake stavlja u težak materijalni položaj. Drugi zahtjev koji postavljaju pred ministra je da se isplate štete koje su nastale u lipanjskim poplavama. Treća zamjerka ide prema predsjednici Vlade Jadranki Kosor koja nikako ne može naći vremena i susresti se sa seljacima.

"Ukoliko nam se ministar Čobanković i Vlada do kraja tjedna ne očituju o zahtjevima i zamjerkama, idemo u prosvjede", kazao je Pokrovac i dodao kako nemaju drugog izbora. Ministar Čobanković, s druge strane, ne vjeruje da će se novi prosvjedi dogoditi te dodaje kako Vlada neće odustati od isplate 40 posto u novcu, a 60 u vaučerima i da se u tom pitanju ništa ne može promijeniti.

"Jedino s bankama mogu potpisati aneks ugovora kojim bi oni poljoprivrednici koji su zainteresirani mogli poslati svoja potraživanja", zaključio je ministar.

Pročitajte više