Čobanković u Bruxellesu: Hrvatska sama treba riješiti probleme u stočarstvu, no bez zatvaranja

HRVATSKA treba sama riješiti svoje probleme u stočarstvu, ali ne na način zatvaranja vlastitog tržišta za proizvode iz EU, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

"Stalno naglašavam da je naša stvar kako ćemo riješiti određene probleme u stočarstvu, da smo mi ti koji moramo određenim mjerama pomoći hrvatskom stočarstvu i stočarima, ali ne na način zatvaranja vlastitog tržišta i zatvaranja u vlastito dvorište", rekao je Čobanković nakon razgovora s povjerenikom Europske komisije za poljoprivredu i ribarstvo Franzom Fischlerom.

To je prvi sastanak na visokoj razini između Hrvatske i EU u gospodarskom resoru od osnivanja nove vlade.

Ako želimo ići u proces integriranja u EU, što je cilj Hrvatske, "jasno nam je da moramo poštivati zacrtana pravila igre, ali unutar toga ćemo se zauzimati za što bolju poziciju", dodao je ministar Čobanković.

Hrvatski stručni savjet za praćenje goveđe encefalopatije (BSE) preporučio je prošli tjedan Ministarstvu poljoprivrede da dopusti uvoz goveda i goveđeg mesa iz država EU-a s najmanjom mogućnošću pojave kravljeg ludila.

Na to su burno reagirali čelnici seljačkih udruga, ističući da na hrvatskom tržištu ima viška junadi.

Ministar Čobanković je izjavio da je donesena odluka o subvencioniranju otkupa i da će višak stoke na hrvatskom tržištu biti riješen. Najavio je da će vrlo brzo biti donesena odluka o ukidanju zabrane uvoza govedine iz pojedinih zemalja EU čim Stručni savjet za praćenje BSE-a donese konačnu odluku.

Ministar Čobanković je rekao da je u razgovoru s Fischlerom zatražio da EU ukine subvencije europskim proizvođačima za izvoz svinjetine u Hrvatsku. EU subvencionira izvoz pojedinih poljoprivrednih proizvoda u određene zemlje.

Čobanković je zatražio da se Hrvatsku smjesti u skupinu zemalja poput Rumunjske i Bugarske za koje nema subvencioniranog izvoza svinjetine.

Isto tako je zatražio i da se europsko tržište otvori za uvoz školjkaša iz Hrvatske, što će, jednako kao i pitanje subvencionirane svinjetine, biti razmotreno.

Govoreći o šećernoj aferi, ministar Čobanković je rekao da je hrvatski interes da se "ona što prije završi i da se više nikada ne ponovi".

Stoga Hrvatska uvodi rigoroznu carinsku kontrolu i nadzor proizvodnje, rekao je Čobanković.

Nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU odnosno Privremenog sporazuma o trgovinskom dijelu SSP-a, iz Hrvatske je višestruko povećan izvoz šećera na tržište Unije. Pojedine zemlje EU su zatražile da se to provjeri nakog čega je u nekoliko slučajeva otkriveno da podrijetlo šećera nije iz RH.

Hrvatska strana je nastojala u razgovoru s povjerenikom Fischlerom izvući maksimum u zaštiti hrvatske poljoprivrede, rekao je Čobanković, izrazivši zadovoljstvo razgovorom koji je trajao pola sata dulje od predviđenog.

Pročitajte više