Coffee shopovi u Maastrichtu travu smiju prodavati samo domaćima, Nijemcima i Belgijancima

VLASTI u nizozemskom pograničnom gradu Maastrichtu donijele su pomalo kontroverznu odluku koja lokalnim coffee shopovima brani da marihuanu prodaju strancima. Razlog - gužva koju u gradu stvaraju turisti.

Gradske vlasti tvrde da ogroman priliv turista koji u Maastricht dolaze kupiti lake droge ugrožava javni red i mir, te uzrokuje prometni kaos. Međutim, zanimljivo je da se zabrana odnosi na sve strance osim Nijemaca i Belgijanaca, koji zapravo i čine većinu kupaca u lokalnim coffee shopovima.

U ovim ugostiteljskim objektima već su uvedeni posebni skeneri za putovnice, a ako nemate nizozemsku, belgijsku ili njemačku možete zaboraviti na kupnju marihuane u Maastrichtu.

Kršenje europskih odredbi o jednakosti i slobodi kretanja


Kao što se moglo i očekivati, odmah su se javili i kritičari ove odluke, koji smatraju da će ona donijeti više lošeg nego dobrog. "Svi klijenti kojima je sad zabranjen ulaz u nizozemske coffee shopove morat će vratiti na ilegalno tržište drogom u svojim zemljama, što će onda prouzročiti veći problem s kriminalom u tim zemaljama", kazao je šef udruženja nizozemskih coffee shopova.

Napominje i kako će odluka ekonomski naštetiti gradu, jer posjetitelji koji dolaze u coffee shopove u gradu na godišnjoj razini ostave još 140 milijuna eura trošeći na druge sadržaje. Problem predstavlja i činjenica da se odluka kosi s pravilima EU o jednakosti i slobodi kretanja.

Pročitajte više