Čolak: Nikakva Bin Ladenova poruka nije pronađena u BiH

MINISTAR sigurnosti Bosne i Hercegovine Bariša Čolak odlučno je demantirao tvrdnje ruske agencije RIA novosti kako je u BiH navodno pronađena poruka vođe AlQaide Osame Bin Ladena kojom poziva na terorističke napade na Rusiju.

"Ne postoji niti jedna informacija ili podatak koji bi poduprli takve tvrdnje", kazao je Čolak u izjavi koju je u petak prenio BH Radio 1.

Ministar sigurnosti BiH istodobno je upozorio kako je i do sada bilo širenja neutemeljenih tvrdnji ovakve vrste koje su njegovu zemlju željele predstaviti kao uporište terorista i sve one pokazale su se netočnima. Čolak je stoga pozvao na odmjereno i oprezno postupanje s takvim glasinama.

U komentaru analitičara RIA-e Vladimira Simova koji je objavljen u četvrtak navedeno je kako navodna Bin Ladenova poruka pronađena u Bosni glasi: "Vrijeme je napasti Rusiju".

Simonov je otkrivanje navodne poruke povezao s akcijama američkih snaga sigurnosti koje su tragale za izvorima financiranja čečenskih organizacija koje djeluju u Chicagu. On tvrdi kako je rezultat te istrage bilo zatvaranje humanitarne organizacije "Benevolence" osumnjičene da je pobunjenicima u Čečeniji prebacila 300 tisuća dolara.

Ogranak ove organizacije djelovao je i u BiH a RIA novosti tvrdi kako je Bin Ladenova poruka pronađena upravo tamo.

Izvješće ruske agencije vjerojatno se odnosi na organizaciju koja je imala sjedište u SAD i koja je, zajedno s njenim bosanskim ogrankom, bila predmetom istraga što su uslijedile nakon napada Al-Qaide na SAD 11. rujna 2001. godine.

Iako su tada otkrivene brojne protuzakonite aktivnosti, do sada nigdje nije spomenuta veza ove organizacije sa čečenskim pobunjenicima.

Pročitajte više