Colin Powell će podržati Obamu?

GENERAL COLIN POWELL, bivši ministar vanjskih poslova u administraciji Georgea Busha, će navodno podržati Baracka Obamu u utrci za predsjednika.

Takve je navode, pozivajući se na izvore bliske bivšem šefu američke diplomacije, iznio Bill Kristol, urednik Weekly Standarda, a prenio Fox News.

General Powell je kao prvi crnac na mjestu načelnika Združenog stožera Oružanih snaga SAD 1991. godine bio arhitekt pobjede u prvom Zaljevskom ratu te tako stekao enormnu popularnost. Kao jedan od rijetkih crnaca u redovima Republikanske stranke se 1995. godine smatrao ozbiljnim kandidatom za predsjednika, ali je prije samih izbora odustao od kandidature.

Iako je u Bushovoj administraciji imao reputaciju umjerenjaka i "goluba", mnogi mu zamjeraju što je podržavao pohod na Irak i aktivno sudjelovao u pripremama za rat. Powell je nakon Bushove izborne pobjede 2004. godine odlučio napustiti kabinet, a njegovo mjesto je preuzela Condoleeza Rice.

Većina američkih komentatora vjeruje da bi Powellova podrška izvrsno "legla" Obami, s obzirom da bi u njegov tabor dovela liberalne republikance, odnosno umjerene i stranački neopredijeljene birače.

Kristolovi izvori navode da je Powell spreman ne samo javno podržati Obamu, nego biti i jedan od govornika na demokratskoj izbornoj konvenciji koja se održava za nekoliko tjedana u Denveru.

Powell je u srpnju izjavio kako neće nikoga javno podržati, a u svojim je izjavama hvalio i Obamu i svog stranačkog druga Johna McCaina.

Peggy Cifrino, glasnogovornica generala Powella, danas je pak najoštrije odbacila takve špekulacije i rekla da Powell neće sudjelovati ni na jednoj od dvije stranačke konvencije.

D.A.

Pročitajte više