Colin Powell podnio ostavku

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell podnio je ostavku u pismu objavljenom u ponedjeljak izjavivši da mu je vrijeme da se vrati privatnom životu.

Powell, kojega su mnogi smatrali umjerenim glasom u adminstraciji predsjednika Busha, je najviši dužnosnik američke vlade koji je podnio ostavku od kada je Bush izabran za drugi mandat u Bijeloj kući.

Bijela kuća je uz Powellovu objavila i ostavke ministra energije Spencera Abrahama, ministrice poljoprivrede Ann Veneman i ministra obrazovanja Roda Paigea.

Nakon ranijih ostavki državnog odvjetnika Johna Ashcrofta i ministra trgovine Donalda Evansa, najmanje šest od 15 članova napušta Bushovu vladu u značajnim personalnim promjenama uoči njegove inauguracije za drugi mandat u siječnju iduće godine.

"Mislim da je sada, kaa su izbori završeni, došlo vrijeme da dam ostavku na dužnost državnog tajnika", rekao je Powell u pismu ostavke predsjedniku Bushu te naveo kako se namjerava vratiti privatnom životu.

Američki mediji javljaju, pozivajući se na dužnosnike administracije, da je Bushova savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice vjerojatni kandidat da zamijeni Powella.

Powell je rekao u pismu kako je zadovoljan što je bio dio tima koji je započeo globalnu borbu protiv terorizma i oslobodio afganistanski i irački narod. Powell je također naveo kako je potaknuo pozornost svijeta na problem širenja oružja, potvrdio američke saveze u svijetu prilagođene dobu poslije Hladnog rata te pokrenuo važne inicijative za borbu protiv siromaštva i bolesti u zemljama u razvitku.

Powell je na konferenciji za novinare u State Departmentu kazao kako je uvijek namjeravao biti državni tajnik samo jedan mandat te da će ostati na dužnosti dok američki Kongres ne potvrdi njegova nasljednika.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan rekao je kako je predsjednik Bush prihvatio Powellovu i druge tri najnovije ostavke ministara vlade.

Powell, 67, bivši general i načelnik glavnog stožera američke vojske te prvi američki državni tajnik crnac bio je među Amerikancima najpopularniji član američke vlade i poštovan u svijetu zbog svojih umjerenih stajališta. Američki mediji su često izvješćivali o njegovim razlikama u stajalištu s ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom.

Ocjenjuje se da je Powell u oblikovanju američke vanjske politike inzistirao na umjerenosti i diplomaciji u promicanju američkih saveza s prijateljskim zemljama. Njegov utjecaj u američkoj administraciji, međutim, bio je umjeren, dok su drugi njezini dužnosnici uspijevali često nametnuti oštriji pristup.

Njegov ugled u SAD-u i u svijetu pokvario je nastup pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda prošle godine gdje je nastojeći opravdati pripremani američki napad na Irak koristio krive obavještajne podatke ustvrdivši da Irak posjeduje oružje masovnog uništavanja koje kasnije nije pronađeno.

Unatoč nastojanjima Powell nije uspio izgraditi značajnu međunarodnu koaliciju koja bi poduprla američki rat u Iraku koji je izazvao protivljenje diljem svijeta i otuđio tradicionalne američke saveznike poput Francuske i Njemačke.

Pročitajte više