Condoleezza Rice prisegnula za državnu tajnicu SAD-a

CONDOLEEZZA RICE je u petak položila prisegu kao nova američka državna tajnica na svečanosti u State Departmentu kojoj je nazočio i predsjednik George W. Bush.

Rice je već prisegnula u srijedu u Bijeloj kući pred šefom predsjednikova ureda, kratko nakon što je američki Senat potvrdio njezinu kandidaturu. U petak je položila prisegu za 66. američkog državnog tajnika na formalnoj svečanosti pred sutkinjom Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg i u nazočnosti predsjednika Busha.

U govoru nakon ceremonije Bush je hvalio Condoleezzu Rice kao osobu koja vjeruje u "snagu demokracije koja će osigurati pravdu i slobodu".

Rice je obećala da će upotrijebiti diplomaciju kako bi ojačala demokraciju u svijetu gradeći na postignućima protekle četiri godine američke borbe protiv tiranije i terorizma.

"Radit ćemo u partnerstvu sa saveznicima i reformatorima diljem svijeta, koristeći sredstva diplomacije kako bi ujedinili, ojačali i proširili zajednicu demokracija", kazala je Rice.

"Sada je vrijeme za diplomaciju", dodala je Rice.

Predsjednik Bush je nedjeljne izbore u Iraku nazvao prvim korakom u procesu koji će omogućiti Iračanima da napišu i usvoje ustav koji će osigurati da sami sobom upravljaju kao i vladavinu prava.

Bush je pozdravio hrabrost običnih Iračana koji odbijaju prepustiti svoju budućnost teroristima.

On je spomenuo primjere napretka demokracije u Afganistanu koji je održao svoje prve predsjedničke izbore, naroda Ukrajine koji je pokazao želju za demokracijom i Palestinaca koji su upravo izabrali novoga predsjednika.

"Sloboda napreduje i svijet je zbog toga bolji", rekao je on. Bush je kazao da raširena mržnja i radikalizam ne mogu preživjeti nastupanje slobode i demokracije koji će dati više sigurnosti Sjedinjenim Državama i više mira svijetu.

Condoleeza Rice će početkom veljače na svom prvom putovanju kao državna tajnica posjetiti Bliski istok i Europu kako bi potaknula zamrli mirovni proces na Bliskom istoku i popravila odnose s europskim saveznicima.

Od 3.-10. veljače ona će posjetiti Veliku Britaniju, Italiju, Njemačku, Poljsku, Francusku, Belgiju i Luksemburg da bi ojačala veze koje su oslabile zbog rata u Iraku.

Rice će posjetiti i Tursku, Izrael i Zapadnu Obalu da bi pokazala želju Bushove administracije da se snažnije angažira u mirovnom procesu između Izraela i Palestinaca za koji novu šansu vidi nakon što je na mjesto palestinskog predsjednika došao Mahmoud Abbas poslije smrti Yasera Arafata s kojim nije željela kontaktirati.

Pročitajte više