Corbyn dobio još jednog protukandidata, zastupnik Owen Smith želi biti šef laburista

Screenshot: YouTube

ZASTUPNIK britanskih oporbenih laburista Owen Smith najavio je da će se kandidirati za čelnika stranke na skorašnjim izborima, tako da sadašnji šef stranke Jeremy Corbyn već ima dva protukandidata.

"Jeremy je dobar čovjek s velikim laburističkim vrijednostima... ali on nije čelnik koji koji nas može voditi na izbore i donijeti pobjedu laburistima", rekao je Smith za radio BBC.

Također je kazao da ne želi biti samo novi čelnik laburista nego i idući laburistički premijer.

Laburistička zastupnica Angela Eagle objavila je u ponedjeljak kandidaturu za predsjednicu stranke, ocijenivši da aktualni vođa Jeremy Corbyn ne može poraziti vladajuće konzervativce.

"Jeremy Corbyn ne može biti vođa kakvog ova stranka treba. Vjerujem da ja mogu. Ja nisam poput Blaira, Browna niti Corbyna. Ja sam svoja žena", kazala je ona objavljujući svoju kandidaturu..

Corbyn je izabran za vođu laburista prošle godine na valu potpore krajnje lijevih aktivista stranke. No sukobio se sa svojim zastupnicima koji su mu velikom većinom izglasovali nepovjerenje smatrajući da je previše lijevo orijentiran i da ne može pobijediti na parlamentarnim izborima. Mnogi ga također optužuju da nije dovoljno lobirao za ostanak zemlje u Europskoj uniji na referendumu prošli mjesec.

Corbyn automatski kandidat

Corbyn je automatski kandidat za predsjednika stranke na skorašnjim izborima, presudio je u utorak izvršni odbor laburista (NEC) što se tumači kao važna pobjeda nad nezadovoljnicima koji žele njegovu smjenu nakon Brexita.


Odluka NEC-a povećava Corbynove izglede da se odupre 'urotnicima' koji ga žele smijeniti. To konkretno znači da Corbyn ne treba prikupiti podršku 20 posto laburista iz Westminstera i Europskog parlamenta da bi se mogao natjecati, što bi mu bilo vrlo teško jer je izgubio podršku u stranci.

"NEC se suglasio da se sadašnji čelnik Jeremy Corbyn može automatski natjecati i za to mu nije potrebna nominacija" zastupnika laburista u britanskom parlamentu (PLP) i zastupnika u Europskom parlamentu (EPLP), navodi se u izjavi.

"Svi drugi kandidati moraju prikupiti 20 posto PLP-a i EPLP-a", navodi se u odluci.
 

Pročitajte više