Ćorić napao Tomaševića zbog računa za plin: Najlakše je vezati se i leći na cestu...

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

MINISTAR gospodarstva Tomislav Ćorić komentirao je danas poskupljenje struje i plina koje se najavljuje, ali i račune za plin koji stižu zagrebačkim poduzetnicima koji su višestruko veći nego prije par mjeseci.

"Promišljamo i dodatne modalitete, kontinuirano pratimo stanje na tržištu, ono se stalno mijenja, bio je pad cijena plina pa novi rast", kazao je Ćorić. Potom je za stanje u gradu Zagrebu i velike račune poduzetnicima okrivio gradonačelnika Tomislava Tomaševića i Možemo.

"To je nedopustivo. Tomaševiću i Holdingu želim reći da su preuzeli odgovornost za Gradsku plinaru, neovisno o tome tko je bio direktor. U lipnju lani je imenovan šef Uprave Holdinga, tad su se trebali voditi razgovori i s društvima koja su pod Holdingom. Tog trenutka cijena plina je bila nekoliko puta niža nego danas, tad su gradonačelnik i njegov tim trebali reagirati.

 

"Najlakše je vezati se i leći negdje na cestu i protestirati"

Gospodin Tomašević i Možemo su preuzeli odgovornost za Zagreb, poduzetnici koji primaju ogromne račune to ne zaslužuju. To su problemi s kojima se suočavate kad preuzmete vlast. Nema tu upiranja prstom na nekog tko je nekad tamo davno bio glavni. Ne dopuštam da se prebacuje odgovornost na nekog drugog.

Neka Tomašević i njegova ekipa rade svoj posao. Nedopustivo je da vrtić ili pučka kuhinja dobiju tri ili četiri puta veći račun. Trebalo je plin kupiti u šestom, sedmom i osmom mjesecu. Poduzetnici ukazuju na nevjerojatnu situaciju, toliki računi dugo godina nisu viđeni, ja sam na njihovoj strani. Neka Grad i Holding rješavaju problem", rekao je Ćorić.

"Najlakše je vezati se i leći negdje na cestu i protestirati. Sad je prošla ta faza, sad treba voditi grad", dodao je Ćorić. "Sad se radi posao, nekad prije se radio cirkus, da se dobije izbore", dodao je.

Tri vladine mjere

Premijer Plenković danas je na sjednici vlade objavio koje će tri mjere poduzeti oko rasta cijena plina i struje.

"Jučer smo na konferenciji govorili o ogromnim izazovima koji su pred nama. Tu smo izložili u sustavnom i detaljno elaboriranom govoru politiku vlade što se tiče energetske politike. Svi zajedno ćemo nastojati ublažiti i spriječiti izgledan rast cijena energenata, tu mislim na rast cijena i struje i plina od travnja", rekao je.

"Ići ćemo s tri seta mjera - povećati naknade za socijalno ugrožene, to su vaučeri do 200 kuna za struju. Smjer kojim će vlada ići je da proširi polje primjene, ostavit ćemo mogućnost da se time plaćaju i režije plina. Vjerojatno ćemo proširiti i opseg kućanstava koja primaju tu naknadu. I treće - podići ćemo taj iznos, a koliko, procijenit ćemo kad vidimo koliko će energenti poskupjeti", rekao je.

"Preispitat ćemo sve stavke koje igraju ulogu u određivanju cijene plina i struje. Tu treba sudjelovati i HEP", rekao je.

"Treći skup mjera se odnosi na iznos stope PDV-a. Znamo da je PDV na struju 13%, na plin je 25%, tu postoji prostor koji ćemo iskoristiti da smanjimo ukupan iznos cijena za građane. Svi resori na dnevnoj razini razgovaraju o tome, pa i ja osobno. Tu ćemo pokazati još jednom da interveniramo svaki put kad nam je prioritet očuvati ekonomski i socijalni standard građana", rekao je.

Pročitajte više