Ćorić nema ni dana staža u privatnom sektoru, a proziva poduzetnike. Tko je on?

Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL

MINISTAR gospodarstva Tomislav Ćorić u današnjem se javnom napadu obrušio na Hrvoja Bujasa, čelnika udruge Glas poduzetnika.

Evo što je sve Ćorić, gostujući na N1 televiziji, rekao o Bujasu. Nazvao ga je "likom".

"Likovi poput Bujasa, koji zbog samopromocije uzurpiraju javni prostor nakon svega što je poduzeto od strane države, ne zaslužuju nikakav komentar. Pa i u 13 sati imamo sastanak s Hrvatskom udrugom poslodavaca koja je naš socijalni partner i koja u pravilu zastupa ogromnu većinu poduzetnika. Vidi se da mi nemamo problem sa socijalnim dijalogom. Međutim, narativ kojim se pojedinci služe kad ne dobiju adekvatan odgovor", rekao je Ćorić sat vremena prije spomenutog sastanka.

Dodao je kako je njegova izjava izvučena iz konteksta.

Ćorić: Glas poduzetnika je sljedba

Nakon toga je u istom tonu nastavio napad na Bujasa. Udrugu Glas poduzetnika oslovio je kao "sljedbu".

"Problem Bujasa i njegove sljedbe je u činjenici da ne žele čuti artikulirana promišljanja koja nisu na strani njihovih. Ja ne mogu govoriti ono što Bujas ili netko od ljudi koji se s njima promovira žele čuti. On želi zauzeti još jedan mali djelić medijskog prostora, što je jutros opet uspio, i medijsku scenu pretvara u cirkus. Ovo što rade su morbidne predstave i dopustite mi da se više ne očitujemo o njima", zaključio je ministar svoj kratki govor o udruzi koja okuplja tisuće poduzetnika u Hrvatskoj.

Ćorić je oštro odgovorio Bujasu i Glasu poduzetnika jer smatraju da on više ne smije biti ministar

Podsjetimo, ovo je Ćorićev odgovor Glasu poduzetnika koji je prošlog tjedna otvorenim pismom poručio kako je nedopustivo da je Ćorić još uvijek ministar gospodarstva.

Oni, među ostalim stvarima, zamjeraju što je ministar gospodarstva netko tko nema ni dana staža u privatnom sektoru.

Kako su istaknuli, "ministar je već nekoliko puta pokazao da ga nije briga što hrvatsko gospodarstvo propada, što će propasti mnogobrojne tvrtke i obrti i što će deseci tisuća radnika ostati bez posla". Naglasili su da Ćorić ni jedan dan nije radio u privatnom sektoru.

"Smatramo da je nedopustivo da ministar vlade Republike Hrvatske izbjegava preuzeti odgovornost, ponuditi konkretna rješenja i pokrenuti potrebne sustavne reforme koje bi omogućile opstanak malog i srednjeg poduzetništva", poručili su iz Glasa poduzetnika pa dodali:

"Mnogobrojne poduzetnike u proteklim tjednima šokirale su izjave ministra Ćorića o stanju u našem gospodarstvu i o ozbiljnosti situacije. Iznenađeni smo izostankom konkretne pomoći i obeštećenja za djelatnosti koje se suočavaju s velikim padom prometa, a nisu formalno zatvorene. Moramo istaknuti i da Ministarstvo gospodarstva ignorira sve naše upite, molbe i prijedloge. Ministar Ćorić dopušta propadanje mikro, malih i srednjih tvrtki te se ponaša kao da se to njega ne tiče. U bezizlaznoj situaciji u kojoj su se našli mnogobrojni poduzetnici resorni ministar pokazao je neozbiljnost i nonšalantno ponašanje, a kap koja je prelila čašu je izjava 'kako neće baš svi ugostitelji propasti bez izdašnije pomoći države kao što tvrde sami poduzetnici'. Smatramo da je ponašanje ministra Ćorića u ovoj situaciji nedolično, a kao glavne probleme vidimo njegovu nespremnost na dijalog, nerazumijevanje problematike i nedostatak iskustva rada u privatnom sektoru."

Njihovo cijelo pismo možete pročitati OVDJE.

Sabor mu je glasanjem dao povjerenje. Plenković ga je od početka branio

Krajem prošlog mjeseca saborski zastupnici glasali su o oporbenom prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja Ćoriću. Da mu se iskaže nepovjerenje, glasao je 51 od potrebnih 76 zastupnika. Prijedlogu se usprotivilo njih 76, a suzdržanih nije bilo.

Prijedlog je potpisalo 40 oporbenih zastupnika. Ćoriću su na teret stavili pogodovanje investitoru u projektu vjetroparka Krš-Pađene, kojim su, kako tvrde, hrvatskim građanima nanesene oko dvije milijarde kuna štete, protuzakonita zapošljavanja, primjerice imenovanje ravnateljice Nacionalnog parka Krka Nelle Slavice, moguće povrede načela nepristranosti prilikom sudjelovanja u reizboru Dragana Kovačevića na čelo Janafa te pogodovanje MOL-u na štetu Ine.

Premijer Andrej Plenković u više je navrata branio Ćorića. Prije samog glasanja odbio je sve oporbene zahtjeve. Njihove argumente nazvao je smiješnima te poručio da Ćorić ima njegovu potporu.

Ministar gospodarstva nedavno je u svoje redove doveo novog posebnog savjetnika Domagoja Bačića, ujedno i člana HDZ-a. Bačić je izabran između 17 kandidata. Više o tome pročitajte OVDJE.

Bio je u Klubu koji tjednima nije silazio s naslovnica. Što je tamo radio? Nije htio otkriti

Ćorić je ove jeseni često bio spominjan u kontekstu notornog kluba Dragana Kovačevića, bivšeg direktora Janafa. Potvrdio je da je bio u klubu, a što je tamo radio, nije htio podijeliti s javnosti. Baš suprotno, tada je rekao da se "javnost već desetak dana zabavlja stvarima koje su ispod svake razine".

Ministar rada Josip Aladrović također se povezivao s klubom, s obzirom na to da je i rodbinski povezan s Kovačevićem. Ćorić je u jeku velike afere otkrio jesu li on i Aladrović kumovi.

"Nismo, ali je teza vrlo simpatična. Čuli ste svašta u zadnje vrijeme. Sve simpatičnije", dodao je Ćorić u sarkastičnom tonu.

A baš je Aladrović danas ocijenio kako Glas poduzetnika zastupa manjinu poduzetnika te da Ćorić, čiju su smjenu tražili, krajnje odgovorno i profesionalno obavlja svoj posao.

"Oni koji trebaju primiti ovu poruku siguran sam da će se u ovoj poruci pronaći", zaključio je Aladrović.

Tko je zapravo Ćorić? Dolazi iz Metkovića, ima 41 godinu i promijenio je već tri ministarske fotelje

U nastavku članka podsjetit ćemo vas na životni put ministra Ćorića i kako je iz Metkovića preko sabora stigao do pozicije ministra. Prije manje od mjesec dana napunio je 41 godinu.

Ćorić je rođen 17. studenog 1979. u Metkoviću. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Pločama, nakon čega je otišao na studij ekonomije u Zagreb gdje se usavršio u području financija. Poslijediplomski znanstveni studij upisao je 2004., a sedam godina kasnije, 2011., stekao je titulu doktora ekonomskih znanosti.

Autor je više desetaka znanstvenih i stručnih radova, a predmet njegova interesa su monetarna politika i njezin transmisijski mehanizam, financijske institucije i tržišta.

Oženio je Dubravku Sinčić koja je svom djevojačkom prezimenu dodala njegovo. Riječ je redovitoj profesorici na Katedri za marketing zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Prema službenim podacima vlade, ovo je Ćorićeva karijera:

2003. - 2011.: asistent na Katedri za financije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu

2011. - 2013.: na toj katedri dvije je godine bio viši asistent

2013. - 2016.: zatim je na istoj toj katedri tri godine proveo kao docent

2016.: bio je saborski zastupnik u osmom sazivu

2016. - 2017.: postao je ministar rada i mirovinskog sustava

2017. - danas: aktualni je ministar gospodarstva koje se ljetos spojilo s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike

Kao član HDZ-a, od 2016. je član Predsjedništva Gradskog odbora stranke, a između 2014. i 2017. godine bio je predsjednik Odbora za financije HDZ-a.

Od stranih jezika govori engleski i njemački, stoji na službenim stranicama vlade.

Pročitajte više