Corriere della Sera: Berlusconi pod istragom za korupciju

TALIJANSKI premijer Silvio Berlusconi nalazi se pod istragom na sudu u Milanu zbog sumnje da je podmitio britanskog odvjetnika Davida Millsa s najmanje 600 tisuća dolara 1997. godine, kako bi na sudu svjedočio u korist Berlusconija, piše u četvrtak talijanski dnevnik Corriere della Sera.

To je jedini talijanski list koji objavljuje tu informaciju i to na prvoj stranici. Ni sud u Milanu ni Palača Chigi nisu do sada intervenirali.

Po pisanju lista, najmanje 600 tisuća dolara uplatio je 1997. manadžer Berlusconijeve tvrtke Fininvest Carlo Bernasconi (umro 2001.), "po nalogu Silvija Berlusconija u prilog Silvija Berlusconija", na švicarske račune odvjetnika Davida Millsa, kako bi tijekom svjedočenja u talijanskim istragama oko tvrtke Fininvest, "dao lažnu izjavu, negirao istinu ili prešutio sve ili dio činjenica s kojima je upoznat" pojavljujući se u dva navrata pred sudom u Milanu, piše list pozivajući se na navodnu optužnicu.

Mills je dao izjavu pred sudom u Milanu 20. studenog 1997. u procesu protiv Fininvesta za korumpiranje financijske straže, kada je Berlusconi bio optužen za korupciju. Zatim se pred sudom pojavio 12. prosinca 1988., u procesu All Iberian (naziv računa u Švicarskoj), u kojem je Berlusconi bio optužen za ilegalno plaćanje Socijalističke stranke Bettina Craxija.

Milansko tužiteljstvo, piše Corriere della Sera, sada poziva Berlusconija pred sud zbog dva kaznena djela - prvo, za korumpiranje sudskog svjedoka, što se smatra jednakim korupciji sudskog službenika, i drugo, za sudjelovanje u lažnom svjedočenju Millsa.

Pročitajte više