Corriere della Sera: Papa će u Banjoj Luci zatražiti oprost

PAPA Ivan Pavao II. kreće u nedjelju na kratko ali vrlo osjetljivo putovanje, piše danas talijanski dnevnik Corriere della Sera.

To je 101. put Pape izvan Italije a drugi posjet Ivana Pavla II. Bosni i Hercegovini nakon onoga u travnju 1997. u Sarajevu, ali Sveti Otac će biti u glavnom gradu Republike Srpske u kojoj su sada većina pravoslavci. U Banjoj Luci će beatificitrati hrvatskog laika Ivana Merza, a mjesto na kojem će se održati svečana misa, po mišljenju srpskih žitelja, je provokativno. Tu je, naime, djelovao fratar Tomislav Filipović Majstorović, koji je bio i isključen iz Crkve zbog suradnje sa ustašama, piše "Corriere della Sera".

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle je najavio kako neće doći na susret s Ivanom Pavlom II. u Banju Luku, jer je izbor mjesta održavanje mise po njegovom mišljenu "provokacija", piše talijanski dnevnik. Istodobno katilička manjina na tim prostorima oplakuje svoje žrtve tijekom rata 1992.-95. kada su srpske milicija ubijale i progonile nesrpsko stanovništvo te uništavale crkve i džamije.

Papa će, predviđa Corriere della Sera, zasigurno "posegnuti za svojim tajnim oružjem", odnosno zatražit će oprost. On je u svibnju 1995. zatražio oprost zbog vjerskih ratova, zatim u Parizu 1997. zbog pokolja na Bartolomejsku noć, a u svibnju 2001. u Ateni zbog pljačke koju su proveli križari 1204. u Istambulu. Talijanski list iz toga izvlači zaključak da će Ivan Pavao II. najvjerojatnije od pravoslavaca zatražiti oprost za grijehe koje su počinili katolici na tim prostorima.

Poruka Pape će svakako biti mirovna i pomirljiva. Desetosatni boravak Ivana Pavla II. u Banjoj Luci trebao bi približiti, a ne još više razdvojiti, katolike i pravoslavce. To je želja Pape, dodaje talijanski dnevnik.

Pročitajte više