Čović čestitao Plenkoviću, poslao pismo medijima

Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović čestitao je na izbornoj pobjedi predsjedniku HDZ-a Hrvatske Andreju Plenkoviću, navodeći kako su velika izlaznost birača iz te zemlje i glasovi za HDZ rezultat povjerenja i potpore politici koja se zauzima za jednakopravnost Hrvata i napretka BiH na putu prema EU. 

U pismu dostavljenom medijima Čović navodi kako snažan izborni rezultat HDZ-a Hrvatske pokazuje "neupitno povjerenje hrvatskoga naroda". 

"Predvođene vama, politike Hrvatske demokratske zajednice prema našem hrvatskom narodu i Bosni i Hercegovini usmjerile su BiH čvrsto na njezin europski i euroatlantski put, bolju budućnost i trajno očuvanje ustavne arhitekture koja jamči potpunu jednakopravnost tri konstitutivna naroda", navodi se u čestitci.

Čović je izrazio nadu da će HDZ uskoro uspostaviti većinu i izabrati treću vladu pod vodstvom premijera Plenkovića. U XI. izbornoj jedinici sva tri mandata pripala su HDZ-u, a najveći broj hrvatskih državljana s pravom glasa bio je iz BiH.

Najviše glasova na HDZ-ovoj listi osvojili su prema podacima DIP-a Zvonko Milas, Dario Pušić i Radoje Vidović.

"Po onome što vidimo, mogu zaključiti da su birači prepoznali sve ono što je vlada Andreja Plenkovića radila u osam godina i učinila na suradnji, na jačanju veze s Hrvatima izvan Republike Hrvatske", rekao je Milas za medije u Mostaru. 

Pročitajte više