Čović izjavio kako se stalno dižu napetosti u BiH

Foto: FAH

HRVATSKI član BiH Predsjedništva, Dragan Čović izjavio je, komentirajući spornu proslavu dana Republike Srpske te snažna reagiranja bošnjačkih stranaka iz političkog Sarajeva, da se u BiH stalno bespotrebno podižu napetosti čime se izbjegava odgovoriti životnim problemima ljudi.

"Mi bez potrebe stalno dižemo tenzije, bez obzira tko kakve osjećaje ima prema bilo kojem datumu, pa i 9. siječnja. Više sam zagovornik ideje da se bavimo životnim pitanjima, a ne kao što smo, evo, čitavu godinu posvetili danu RS-a koji se do jučer obilježavao, a da nitko nije tome posvetio pozornost. A sad samo pričamo o tome", rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru.

Nije bilo usuglašeno angažiranje vojske


Rekao je kako unutar Predsjedništva BiH nije bilo usuglašeno angažiranje vojnih snaga, treće pukovnije Oružanih snaga BiH, na ceremoniji proslave dana Republike Srpske u ponedjeljak, no da je po njegovu mišljenju srpski član BiH Predsjedništva Mladen Ivanić imao mogućnost angažirati ih za postroj.
"Njemu pripada mogućnost angažiranja dijela oružanih snaga kao praćenja rada predsjedavajućeg predsjedništva. To može uraditi drugi i treći član predsjedništva. Mi smo pokušali pronaći zajedničko rješenje koje bi bilo dio kompromisa, ali u tome nismo uspjeli", rekao je Čović.

Slučaj neće spriječiti NATO da aktivira Akcijski plan

On je izrazio uvjerenost da ovaj slučaj neće spriječiti da NATO za BiH aktivira Akcijski plan za članstvo.
"Uvjeren sam da ćemo krajem šestog mjeseca na prvoj sljedećoj sjednici, gdje će biti svi ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a aktivirati svoj akcijski plan. Ja ne vidim drugog puta nego da zbijemo redove i da našim europskim putem i kada je u pitanju MAP ojačamo svoju međunarodnu poziciju u znatnoj mjeri i naše odnose svojim susjedima i da se bacimo na rješavanje ekonomskih i socijalnih prilika u BiH", rekao je Čović.

Pročitajte više