Čović očekuje veću potporu RH Hrvatima u BiH

HRVATSKI član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović pozvao je u intervjuu bosanskohercegovačkom izdanju Večernjeg lista vlasti u Zagrebu da podupru stajališta Hrvata o jednakopravnom položaju s druga dva naroda uoči skorašnjih ustavnih promjena u toj zemlji.

"U sljedećem razdoblju očekujem puno jasnija određenja, prije svega što u Ustavu RH stoje članci o skrbi za Hrvate u BiH, a s druge strane jer je Hrvatska potpisnica Daytona. Poruke koje su dolazile iz Zagreba, bez želje da se nekoga uvrijedi, morale su biti mnogo jasnije i određenije kada je u pitanju hrvatski narod. Tražimo pomoć da izgradimo Bosnu i Hercegovinu kao moderno organiziranu, demokratsku i suverenu državu u kojoj će tri naroda uistinu biti jednakopravna", rekao je Čović. On je izrazio razumijevanje za oprez Republike Hrvatske da se ne uvuče u zamku miješanja u unutarnje stvari druge države ističući da to katkada predstavlja "dobar izgovor za nereagiranje".

Čović je rekao i da postoji napredak u odnosima sa službenim Zagrebom.

"Posljednjih godinu dana s premijerom Sanaderom i sestrinskom strankom imali smo desetak razgovora. Moram reći i da se dosta čini a to se osjeća kroz svaki susret", dodao je.

Izrazio je očekivanje da će vlasti RH poduprijeti izgradnju neovisnog pravosuđa u BiH budući da se sada, tvrdi vode montirani procesi o čemu svjedoči i njegovo saslušanje u Tužiteljstvu BiH o sudjelovanju u zločinačkoj organizaciji.

"Zasigurno ne bih sjedio na mjestu gdje sam danas, da sam jedan promil povezan s bilo čime. Ovo međutim nudi brojne druge odgovore - kuda ide BiH i kako je moguće da se članu Predsjedništva ovakvo nešto pakira", dodao je hrvatski član BiH Predsjedništva.

Tužitelj Matts Mattson u Tužiteljstvu BiH, koje je postavio visoki predstavnik, provodi istragu o slučaju zločinačka organizacija u kojoj je devet osoba osumnjičeno za omogućavanja poreznih i carinskih utaja tvrtki Lijanovići teških 47 milijuna maraka.

Pročitajte više