Čovjek (73) koji je ubio susjede u Kanadi bio uvjeren da se razbolijeva od zgrade

Foto: EPA

ČOVJEK koji je u nedjelju navečer pucao i ubio petero ljudi u stambenoj zgradi u predgrađu Toronta godinama je maltretirao svoje susjede i prijetio upravi zgrade jer je bio uvjeren da se razbolijeva od zgrade. 

Jučer na konferenciji za novinare, šef policije u regiji York, James MacSwee, identificirao je napadača u nedjelju navečer u gradu Vaughnu kao Francesca Vellija, piše Guardian.

Policija je priopćila da je 73-godišnji stanar zgrade pucao i ubio tri muškarca i dvije žene te ranio 66-godišnjaka koji je u bolnici.

Maltretirao susjede

Velli je godinu dana vodio pravnu bitku s tvrtkom koja je vlasnik zgrade te je maltretirao susjede. Imao je velike zamjerke prema susjedima iz savjeta stanara.

"Tri žrtve su bili članovi savjeta stanara. Temeljito ćemo to istražiti što se dogodilo", rekao je MacSwee. Videi objavljeni na Vellijevom Facebook profilu, uključujući i onaj objavljen dan nakon pucnjave, pokazuju da je bio frustriran savjetom stanara, ali i ostalim stanarima i susjedima.

Na snimkama Velli iznosi neutemeljene tvrdnje da mu je zdravlje narušeno od zgrade. John Santoro, koji je prethodno bio član savjeta stanara, rekao je novinarima da Velli nije čudovište i vjeruje da mu je trebala stručna pomoć.

"Nekoliko sam puta komentirao sa ženom da će to jako loše završiti", rekao je Santoro.

Vodio pravnu bitku s upravom zgrade

Velli je izgubio nekoliko pravnih bitki s upravom zgrade koja je 2019. podnijela zahtjev za zabranu prilaska protiv njega kao odgovor na to što uznemirava druge stanare. Sud mu je također zabranio objavljivanje na društvenim mrežama.

Prošle godine proglašen je krivim za nepoštivanje suda jer nije prestao uznemiravati susjede, a nastavio je objavljivati i na Facebooku. Tvrtka u čijem je vlasništvu zgrada je zadnjih mjeseci od suda tražila da Velli ode u zatvor i da bude prisiljen prodati svoj stan kao kaznu za nepoštivanje prethodne presude.

Velli ih je u videu objavljenom u nedjelju nazvao ubojicama zbog pravnog postupka protiv njega. Policija je u zgradu stigla oko 19:20 sati, a ubrzo nakon njihovog dolaska Velli se pojavio na hodniku. Policajac ga je tada upucao i ubio.

Specijalna istražna jedinica, koja istražuje pucnjavu u koju je umiješana policija, rekla je da su policajci pronašli žrtve na različitim katovima. Glasnogovornica Kristy Denette rekla je da je Velli imao poluautomatski pištolj i da istražitelji ne vjeruju da je pucao na policajca koji ga je ubio. Nisu mogli potvrditi je li oružje registrirano.

Pročitajte više