Čovjek koji je vodio istragu o napadu na Skripalja postao ravnatelj britanskog MI5

Foto: EPA

VELIKA Britanija u ponedjeljak je imenovala Kena McCalluma, karijernog obavještajca koji je vodio istragu o pokušaju ubojstva bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja, ravnateljem britanske obavještajne službe MI5.

McCallum, koji je 25 godina radio za MI5, proveo je prvih deset godina u agenciji fokusirajući se na Sjevernu Irsku, no nakon toga počela je njegova borba protiv islamističkih militanata, u sklopu koje je razvijao kibernetičku sigurnost te se brinuo za sigurnost Olimpijskih igara u Londonu 2012.

Bio je zadužen za sve protuterorističke istrage te upravljanje rizikom za vrijeme Olimpijskih igara, navodi MI5.

Rusi optuženi za napad

Nakon što su ruski dvostruki agent Skripalj i njegova kći Julia otrovani nervnim plinom 2018., vodio je istragu zbog pokušaja ubojstva.

"Te 2018. Ken je preuzeo vodeću ulogu u istrazi za pokušaj ubojstva Sergeja Skripalja, unutar međunarodne istrage obavještajnih službi kakva dotad nije vođena", rekao je MI5.

Velika Britanija optužila je Rusiju za napad u kojemu je stradao britanski državljanin. Rusija je opovrgnula da je upletena, a zapadne sile istjerale su desetke ruskih špijuna pod diplomatskim imunitetom.

McCallum je naslijedio Andrewa Parkera koji je umirovljen u travnju.

MI5, osnovan 1909. radi borbe protiv njemačke špijunaže uoči Prvoga svjetskog rata, zadužen je za zaštitu britanske nacionalne sigurnosti. Agenciji je trenutno glavna zadaća borba protiv međunarodnog terorizma, premda je ona i protuobavještajna agencija.

"Svrha MI5 iznimno je motivirajuća", istaknuo je McCallum u izjavi.

"Naši ljudi - zajedno s našim partnerima - nastoje držati zemlju sigurnom i uvijek žele postići još više. Svoj sam život posvetio tim timskim naporima i iznimna mi je privilegija što sam odabran da vodim agenciju kao glavni ravnatelj", istaknuo je McCallum.

Pročitajte više