Cox: Primanje BiH o EU ovisi o provedbi reformi

PREDSJEDNIK Europskog parlamenta Pat Cox izjavio je u četvrtak u Sarajevu, gdje je doputovao nakon posjeta Albaniji, kako je Europska unija pripravna primiti u svoje članstvo Bosnu i Hercegovinu no odluka o tome hoće li se i kada to dogoditi ovisi isključivo o političarima i građanima te zemlje.

Na kraju svoje balkanske turneje Cox je u Sarajevu razgovarao s članovima Predsjendištva BiH i ostalim visokim dužnosnicima a posebnim govorom obratio se i zastupnicima u oba doma državnog parlamenta.

"Mi vas želimo u EurOpskoj uniji onda kada vi budete u stanju doegnuti potrebne standarde", kazao je Cox bosanskohercegovačkim parlamentarcima.

On je također upozorio kako se vlasti u BiH u sadašnjem trenutku ne bi smjele opterećivati rokovima do kojih je moguće ostvariti članstvo u EU nego se trebaju usmjeriti na provedbu očekivanih reformi. Uhićenje ratnih zločinaca, istaknuo je Cox, također je jedan od temeljnih preduvjeta članstva BiH u EU.

U ovom trenutku, po rIječima Pata Coxa, za BiH su prioritet reforme poreznog, sigurnosnog i obrambenog sustava BiH a nakon toga slijedit će i druge mjere, ovisno o tome što pokaže studija izvedivosti na kojoj se upravo radi. "Moja poruka je jasna: ukoliko želite u Europsku uniju ranije, onda trebate i reforme provesti ranije", kazao je Cox.

On je također pozvao na gradnju društva tolerancije i pomirenja u BiH jer se jedino na taj način može dokazati spremnost na prihvaćanje vrijednosti demokratske Europe.

Istinska predanost vlasti BiH provedbi reformi, kazao je predsjednik Europskog parlamenta, svakako će biti nagrađena snažnom potporom Europske unije.

Pročitajte više